Linkovi

Pete Seeger, američka muzička legenda: Pjeva, svira i.... cijepa drva u devedesetoj godini života


Priču o Pete-u Seeger-u vrijedi pročitati, čuti i vidjeti.

Makar i zbog što se u jednom trenutku video-zapisa o njemu vidi kako Pete cijepa drva.....

A 90 mu je godina.

Šalu na stranu, ako vam ime Pete Seeger ne znači ništa, njegov glas i muziku ste sigurno čuli negdje i nekada. Preko 70 godina Pete piše, komponuje i pjeva. Dvije pjesme, "Turn Turn Turn" i "If I Had a Hammer" - da spomenemo samo njih - čini se da su oduvijek dio američkog postojanja.

Pete Seeger je čovjek koji je živio mnoge živote.... od pjevača protestnih pjesama, „sumnjivog lica" u McCarthy-jevo vrijeme, do aktiviste za zaštitu okoline i folk-heroja.

Početkom maja, na 90. rođendan, mnogi muzičari svih godina i profila, iskazali su počast Pete-u Seeger-u na pozornici čuvenog njujorškog Madison Square Garden-a. Pjevali su njegove pjesme, decenijama popularne.

„Da nisam vjerovao da muzika pomaže ljudskom rodu, ne bih je ni stvarao ..." - kaže Pete.

Postaje poznat 40-ih godina prošlog stoljeća kao član grupe Almanac Singers i, potom, kao član benda Weavers. Ubrzo se osamostaljuje, osniva Newport Folk Festival...

Kako sam kaže, nikada nije planirao postati muzičarem, mada je rođen i odrastao uz roditelje muzičare. Sa pet godina svirao je više instrumenata, ali je kao tinejdžer želio život provesti među drvećem:

„Govorio sam ... biću pustinjak. To je jedini način da budeš pošten u ovom licemjernom svijetu. I zaista sam to mislio."

Muzika je za Pete-a Seeger-a bila prilika da promovira vlastite političke poglede, posebno kada su u pitanju ljudska prava, pravda, mir i zaštita okoline. Vjeruje da je najveći doprinos u tom smislu dao prije 60-ih godina, postajući primjerom mladim pjevačima poput Boba Dylan-a:

„Pokazao sam generacijama mladih da ne moraju biti licemjeri. Možete naći ljude koji vole pjevati sa vama, slučati vaše pjesme. I bilo nas na desetine hiljada."

Pete Seeger je 1969. godine kupio brod, nazvao ga "Clearwater," odnosno "Čista voda" i počeo javnu kampanju o nužnosti čišćenja rijeke Hudson. Brod je i dan danas ploveća ekološka učionica a rijeka Hudson je uz obale Seeger-ovog Beacon-a, gdje inače živi dovoljno čista da se u njoj može kupati:

„Ako svijeta bude još stotine godina, biće to zato što je milionima ljudi Bog dao mozak da ga koriste. I oni mogu svakog dana učiniti neku malu stvar... staviti otpatke na pravo mjesto, ili naći načina da ne koriste automobil.... „

Pete Seeger još uvijek živi na planini u blicini Beacon-a, američka savezna država New York, u planiskoj kući koju su on i supruga Toshi podigli 1949. godine. I cijepa drva, u devedestoj godini, skoro svaki dan.

Pete Seeger je, kao radikal i komunista, 1955. godine bio pozvan da govori o svojim političkim uvjerenima pred tada nadležnim kongresnim odborom. Odbio je, rekavši da taj zahtjev krši njegovo pravo na slobodu govora, sadržano u prvom amandmanu američkog ustava. Šest godina kasnije osuđen je na godinu zatvora zbog nepoštovanja Kongresa. Kasnije je njegov slučaj proglašen neosnovanim.

Veliko priznanje Pete-u Seeger-u bio je i nastup u okviru programa inauguracije predsjednika Baracka Obame. Pjevao je pjesmu "Ova zemlja je tvoja zemlja" Woody Guthrie-a. U Seggerovoj interpretaciji ta je pjesma postala gotovo kao nacionalna himna.

Zajedno sa njim pjevali su i mnogi drugi, kao i u drugim brojnim prilikama kada Pete Seeger pjeva i svira.

XS
SM
MD
LG