Linkovi

Stranci u NBA: Sve ih je više i sve su bolji


U NBA-a, američkoj košarkaškoj ligi nekada su isključivo igrali Amerikanci. Poodavno to više nije tako, a ove sezone, primiče se kraju, u najboljoj košarkaškoj ligi na svijetu igraju košarkaši iz 32 zemlje i sa teritorija izvan Sjedinjenih Američkih Država. Tako je i NBA, kao i sve drugo u Americi, postal, kako se to ovdje voli reći, lonac u kojem su izmješane brojne nacionalnosti.

Aleksandar Pavlović je odrastao daleko od Clevelenda, gdje je njegov tim, Cavaliers, u sred doigravanja za šampiona NBA. Pavlović je djetinjstvo proveo u Srbiji. Za sebe kaže:

"Svako dijete želi igrati košarku. Mi, također, imamo mnogo talentirane djece u Srbiji i cijeloj Evropi. Nadam se da će oni svoj talent koristiti i dospjeti ovdje… u NBA."

Paul Gasol je iz Španije i ključni je igrač Los Angeles Lakersa. Mnogi očekuju da će Lakersi ući u finale doigravanja protiv Cavaliersa, u kojima je, pored Pavlovića i Zyndrunas Ilgauskas iz Litvanije. Ne spominjemo dobro poznate i vrhunske Kineza Yao Minga, Nijemca Dirka Novickog..... i mnoge druge jer ih je jako mnogo.

U ovoj sezoni, na spisku NBA je 77 internacionalaca, što je otprilike prosjek učešća ne-Amerikanaca u posljednjih sedam godina. Radi poređenja, u periodu od 1946. do 1980-tih godina, nikada ih nije bilo više od 10.

Trener Cavaliers-a, Mike Brown ne dvoji da je to za NBA izuzetno dobro:

"Veoma je važno da igrači iz drugih zemalja igraju u Americi. I mimo NBA, mimo sporta, to je ono što je važno u svijetu, to širi snagu međunarodne zajednice, osim što i mnogo doprinosi kvalitetu igre i draži sporta uopšte."

Igrači iz evropskih zemalja već dugo su najbrojniji kada je u pitanju kalibar potreban za NBA. Gotovo dvije trećine internacionalaca ove godine su iz Evrope. Najviše ih je iz Francuske, uključujući trostrukog all-star Tony Parkera iz San Antonio Spursa. Sa Balkana, odakle dolazi Pavlović, također su stigli mnogi igrači …. 21 iz Srbije, 11 iz Hrvatske i 8 iz Slovenije.

Igrač San Antonio Spursa Fabricio Oberto je sa Argentinom osvojio zlato na olimpijadi 2004. godine. On je uvjeren da svi košarkaši u svijetu sanjaju da jednog dana zaigraju u Sjedinjenim Državama.

"Ja zaista uživam da ovdje igram. Ovdje su najbolji igrači, najbolji sportisti, najbolji timovi i najbolja organizacija."

Prije prelaska u neki od timova NBA-a, mnogi igrači iz inostranstva su igrali u ekipama američkih univerziteta, ili evropskim profesionalnim timovima. Iz NBA redovno traže talente i pomažu treninge u košarkaškim kampovima na svih pet kontinenata.

Trostruki all-star igrač Gilbert Arenas iz Washingon Wizardsa, ističe da internacionalci doprinose kvalitetu lige, da se dosta lako uklapaju jer dolaze sa već dobrim osnovama za igru. Arenas posebno izdvaja Ricky Rubio-a, iz Španije, za kojeg misli da će biti na vrhu liste tokom odabira NBA novajlija u junu.

"Kada pogledate "djecu" kao Ricky Rubio, kojem je 17 godina, vidite da ima vrlo dobre temelje i predispozicije. Taj dječaj je očiti talent. I on i njemu slični imaju osnove igre, već znaju dobro igrati košarku kada dolaze… i uspijevaju se nametnuti i ovdje."

I zbog kvaliteta igrača ne-Amerikanaca koji igraju ovdje u NBA-a ligi, i inače u nacionalnim ligama mnogih zemalčja, nije više dovoljno sakupiti najbolje američke igrače, takozvani "tim snova" i na olimpijskim igrama ili svjetskim prvenstvima "prošetati" do titule najboljeg. Najbolji košarkaši-Amerikanci moraju se itekako dobro potruditi da dokažu da su najbolji. Za popularnost košarke u svijetu, za kvalitet igre, za draž sportske neizvjesnosti do posljednjeg zvižduka sudije dobro je što je košarkaška "zlata" nisu više rezervirana za Amerikance.

XS
SM
MD
LG