Linkovi

Martin Luther King Treći u BiH: Uspjeti izbrisati strahove


Martin Luther King Treći drugo je dijete nobelovca i borca za ljudska prava Martina Luthera Kinga Juniora. Nastavljajući očevim stopama, već skoro dvadeset godina motivira ljude širom svijeta porukama nade i građanske učtivosti. Njegova misija je jednakost i pravda za sve ljude. Od Mozambika do Misisipija, od Izraela do Indijane, njegove poruke ostavljaju dubok trag na hiljade ljudi. U svojstvu predsjednika Fondacije „Ostvarenje sna" danas je stigao u Bosnu i Hercegovinu.

Naredne sedmice navršava se 55. godina od historijske presude kojom je u Sjedinjenim Američkim Državama ukinuta segregacija u obrazovanju. U redovima američkog pokreta za ljudska i građanska prava historijsku ulogu tada je odigrao sveštenik iz Džordžije, Martin Luther King.

Za njegovog sina, prva posjeta BiH simboličan je znak koji ukazuje da tamo gdje postoje veliki izazovi, postoje i velike mogućnosti.

„S vremena na vrijeme, teškoće kreiraju mogućnosti za postizanje velikih ostvarenja. I nekako ljudi, kada shvate da imaju više sličnosti nego različitosti, kada uspiju izbrisati strahove, koji mogu biti i opravdani, kada uspiju da pogledaju van svojih okvira shvate i da ne postoji skoro ništa što se ne može postići."

Gospodin King posebno važnim smatra obrazovanje mladih ljudi na temeljima jednakosti i zajedništva. Segregacija na bosanskohercegovački način – dvije škole pod jednim krovom – još je jedna nit koja veže SAD i BiH kao multietnička društva, kazao je Charles English američki ambasador u BiH, i dodao:

„Pozvao sam sina doktora Kinga, gospodina Martina Luthera Kinga Trećeg u BiH da sa vama podijeli zaostavštinu svog oca i da nauči više o izazovima i bogatim potencijalima ove zemlje. Građani BiH zaslužuju svijetlu budućnost. Zato sam zabrinut kada vidim da ova zemlja ide putem odvojenih škola, odvojenih društava i odvojenih identiteta. Iskustvo SAD-a nas uči da put odvojenosti oduzima našoj djeci budućnost i nema pozitivan rezultat za cijelu naciju."

Misiju ostvarenja očevog sna, gospodin King nastaviće u narednim danima u susretima sa političarima, ali i običnim građanima BiH. Osim Sarajeva, posjetiće Tuzlu, Mostar, Stolac i Banjaluku.

XS
SM
MD
LG