Linkovi

SAD: Banke zdravije nego se očekivalo


Dugo očekivani "stres test," odnosno tri mjeseca rađena analiza federalne vlade o aktuelnom stanju 19 najvećih američkih banaka pokazaje da bi njih 10 trebale ukupno 75 milijardi dolara svježeg kapitala, ukoliko se ekonomski uslovi u Sjedinjenim Državama budu pogoršavali. Rezultati analize objavljeni su kasno sinoć, nakon zatvaranja berzi da bi bila izbjegnuta eventualna nervoza na finasijskom tržištu. Tokom protekle noći stvari su se malo ohladile i, kako danas ocjenjuju neki ekonomski i finansijski analitičari, "stres test" pokazuje da najveće američke banke stoje bolje nego se očekivalo.

Banke kojima bi u slučaju pogoršanja ekonomskih parametara trebalo najviše svezeg kapitala su Bank of America sa 34 milijarde, Wellls Fargo sa blizu 14 milijardi i Citigroup sa 5 i po milijardi dolara.

Ministar finansija Timothy Geithner uvjeren je da će analiza pomoći da se stanje finansijskog sistema, zaglibljenog u nesigurnost, izbistri:

"Obavljenom i objavljenom analizom uklonićemo duboki oblak nesigurnosti, pomoći povećanje kreditnih potencijala banaka, pomoći ulazak privatnog kapitala u banke umjesto vladinog... sve to što je prije moguće."

"Stres testom" su provjeravani i efekti određenih mjera koje bi bile poduzete ako recesija nastavi da se produbljuje, uključujući dalji porast nezaposlenosti i pad cijena kuća i stanova.

Analitičar berzanskog indeksa "Standard and Poor" Stuart Plesser ocjenjuje da analiza potvrđuje da se stanje finansijskog sistema, kao i ekonomije ukupno, poboljašava i dodaje:

"Mislim da će "stres test" podići nivo uvjerenja investitora i, možda, potrošača da su banke u stanju nositi se sa ekonomskim pritiskom pod kojim su upravo sada."

Za neke, ostaje otvoreno pitanje da li je analiza bila dovoljno rigorozna. Analitičar kompanije Meridian Equity Partners Jonathan Corpina stoga ističe:

"Mislim da svako želi čuti tračak nade u vijestima i izvještajima, čuti nešto pozitivno o onome što dolazi iz Washingtona. Ali, činjenica je da mi još uvijek imamo velikih banaka kojima su potrebne milijarde dolara pomoći za svakodnevno poslovanje."

Gospodin Gaithner sinoć je bio znatno veći optimista, ističući da "stres test" pokazuje da sve banke nisu slabe:

"Tek smo na početku, i radićemo da finansijski sistem ojačamo, dovoljno da bude u stanju kreditirati na nivou potrebnom za ekonomski oporavak."

I dok analitičari upozoravajui da će za pojedine banke biti izazov osigurati potreban kapital, berzanski indeksi na Wall Streetu su, nakon objavljivana "stres testa" krenuli na više.

XS
SM
MD
LG