Linkovi

Evropska unija: I BiH uključena u FP7
Kada je riječ o istraživanju, Zapadni Balkan je već unutar Evropske unije, uvjeren je evropski komesar za istraživanje i nauku Janez Potočnik. Za njega, čak ni teško i izazovno vrijeme ekonomske krize ne smije zaustaviti ovaj trend. Uz to poručuje i da mladi, obrazovani kadrovi koji su iz država regiona proteklih godina otišli put Zapada, nisu izgubljeni. Na njih treba računati i dati im mjesto u razvojnim i istraživačkim planovima...

Sada, kada je zaokružen proces pridruživanja država Zapadnog Balkana projektu 7. okvirnog programa za istraživanje i razvoj Evropske unije, gospodin Potočnik sa zadovoljstvom kaže:

"Jedna od stvari koju sam sam sebi zadao kao cilj na početku mandata je bila - uključiti sve države Zapadnog Balkana u Okvirni program istraživanja. Sa pridruženjem BiH tom programu, početkom ove godine, uspjeli smo u tom cilju. Dakle, sve države su sada uključene i mislim da je to za Zapadni Balkan izvanredno jer su, na neki način, zemlje tog regiona već članice Evropske unije… naravno, kada je riječ o istraživanju. Trebaće sada neko vrijeme da se snađu, da vide kako se ovdje provode istraživanja, kako funkcioniše Program i cijela mreža. Trebaće im neko vrijeme pripreme pred stvarno članstvo u Evropskoj uniji. Dakle cijeli Zapadni Balkan je tu, to jeste, u jednu ruku, izazovno jer moraju da plate za učešće, ali sa druge strane to je dodatna snaga koja vas gura da kod kuće provodite reforme, a to je upravo ono što je regionu potrebno."

Gdje su potencijali? Da li su sa ekonomskom krizom iscrpljene i šanse za ozbiljan istraživački i naučni rad? I … na koga se osloniti? Na ova i slična pitanja evropski komesar za istraživanje i nauku odgovara:


"Sada se sve države bore sa lošom ekonomskom situacijom, koja nije karakteristična samo za nauku i istraživanje. To stanje nameće pitanje kako ekonomiju i društvo zadržati u nekoj vrsti stabilne situacije i to treba imati na umu. Međutim, mislim da je važno shvatiti da su i Srbija i BiH u bivšoj Jugoslaviji bile izuzetno intelektualno jake…Toga se dobro sjećam, jer sam sarađivao sa njima na svome prethodnom poslu… kada smo još uvijek živjeli u zajedničkoj državi. Čak i nakon što je značajan dio tog potencijala otišao iz zemlje, važno je da se vjeruje u njihove mogućnosti, da se vjeruje da ti ljudi koji su vani nisu izgubljeni… čak i ako žele da ostanu vani. Oni još uvijek žele da rade, imaju vezu sa svojom domovinom. To je posebno važno ako se želi sačiniti društvo u kojem mlađe generacije žele da ostanu.Vjerujem da su to stvarna pitanja sadašnjice. Dakle, fokusirati se na budućnost, na strpljivo i dosljedno građenje nečega iz čega mogu doći stvarni rezultati."

Realizacija projekta 7. okvirnog programa za istraživanje i razvoj Evropske unije (FP7 kako je mu je kodna oznaka) počela je 1. januara 2007. godine. To je, u najkraćem, ključni instrument finansiranja istraživačkog rada u Evropi i trajaće sve do 2013. godine. Mnogi ga smatraju kamenom-temeljcem naučne i razvojne politike Evropske unije i fundamentalnom polugom stimuliranja održive konkurentnosti i ukupnog evropskog napretka.

XS
SM
MD
LG