Linkovi

Prvih 100 dana u Bijeloj kući: Obama ponosan, ali ne i zadovoljan


Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama obilježio je jučer stoti dan u Bijeloj kući. Sinoć po ovdašnjem vremenu, konferencijom za novinare, direktno prenošenoj na svim velikim televizijskim mrežama, i nekoliko sati ranije u američkoj saveznoj državi Missouri, gdje je govorio i odgovarao na pitanja ukupljenih.

Oba puta, tog stotog dana, gospodin Obama je govorio o dosadašnjim ostvarenjima njegove mlade administracije.

U Missouri-u je istakao da se Sjedinjene Države mijenjaju i dodao:

"Raduje me ono što smo do sada postigli, ali nisam zadovoljan. Vjerujem u budućnost, ali nisam zadovoljan sadašnjim trenutkom."

Na početku drugih stotinu dana gospodin Obama suočava se s novim izazovom - prvom nacionalnom zdravstvenom krizom:

"Nastavljamo krajnje pažljivo pratiti slučajeve pojavljivanja gripe u Sjedinjenim Državama"- rekao je dodavši da za sada ne planira zatvoriti granicu prema Meksiku. Nova vrsta gripe razlog je za zabrinutost, ali ne i paniku:

"Mislim da je ključno osigurati i održati predostrožnost."

Za razliku od prijašnje dvije konferencije za novinare, održane takođe u udarno vrijeme, sinoćnjom nije dominiralo neko konkretno pitanje. Novinari su pitali sve, od stanja u auto industriji, do odluke da objavi dokumente o legalizaciji grubih tehnika ispitivanja osumnjičenika za terorizam:

"Te informacije mogli smo dobiti drugim načinima, načinima koji su u skladu s našim vrijednostima, sa onim što mi jesmo."

Za stanje u Pakistanu predsjednik Obama je rekao da je situacija u toj zemlji krhka, ali i izrazio uvjerenje da će pakistansko nuklearno oružje ostati na sigurnom:

"Prije svega, mislim da pakistanska armija počinje shvatati kakva je opasnost da takvo oružje dospije u pogrešne ruke."

Jedno od pitanja dalo je mogućnost gospodinu Obami da kaže šta je što ga je najviše iznenadilo prvih mjeseci u Bijeloj kući:

"Mislim da, tipično, budu dva, tri velika problema. Mi smo naslijedili, sedam osam, velikih problema."

Najteži dio je nositi se ta tim problemima i istovremeno voditi Ameriku u promjene koje je biračima obećao prošlog novembra, zaključio je sinoć gospodin Obama.

XS
SM
MD
LG