Linkovi

Svinjska gripa: Prvi smrtni slučaj u SAD


Zdravstvene organizacije širom svijeta poduzimaju intenzivne korake u borbi protiv širenja svinjske gripe. Više od 150 mrtvih u Meksiku, potvrđeni slučajevi pojave oboljenja u mnogim drugim zemljama - Sjedinjenim Državama najmanje 91 slučaj uz jedan smrtni ishod, Kanadi, Novom Zelandu, Britaniji, Španiji, Izraelu, Njemačkoj, Austriji - više nego rječito govore o opasnosti koja prijeti.

Što se tiče Sjedinjenih Američkih Država, kako broj potvrđenih slučajeva oboljenja raste, američka ministrica za unutarnju sigurnost Janet Napolitano ističe da u ministarstvu planiraju dugu borbu protiv ovog tipa gripe, da očekuju, kako je rekla, da će to biti maraton.

Pojava oboljenja registrirana je u pet američkih saveznih država, najviše u državi New York, a prvi smrtni slučaj potvrđen je u Teksasu. Doktor Richard Besser, čelnik američkog Centra za kontrolu i prevenciju upozorava:

"Uz praćenje svih slučajeva, očekujemo da će biti i više umrlih."

Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs saopštio je da je predsjednik Barack Obama zatražio od Kongresa dodatnih milijardu i po dolara za mjere na suzbijanju oboljenja i za nove zalihe anti-virusnih lijekova.

Iz Centra za kontrolu i prevenciju takođe je saopšteno da istraživači analiziraju virusne kulture kako bi došli do djelotvorne vakcine. Gospodin Besser ističe:

"Idemo naprijed vrlo agresivno, i ako odluka bude da ubrzamo produkciju određene vakcine, bićemo spremni za to."

Doktor Besser je ponovo upozorio da su često pranje ruku i ostajanje kod kuće u slučaju oboljenja nužni prvi koraci prevencije širenja gripe.

Zvaničnici ističu da dobro kuhano svinjsko meso ne može biti uzrok obolijevanja. Unatoč tome, neke zemlje su zabranile uvoz svinjetine iz Meksika i djelomično iz Sjedinjenih Država.

Mada se dosadašnji broj oboljenja od svinjske gripe ne smatra pandemijom, Gregory Hartl, zvaničnik Svjetske zdravstvene organizacije, upororava:

"Značajan korak bliže smo pandemiji. Faza četiri, u kojoj smo sada, je nešto kao prelomna faza."

Faza četiri znači da oboljenje može biti prenošeno sa osobe na osobu.

Anne Schuchat iz Centra za kontrolu i prevenciju je, slično gospođi Napolitano, na saslušanju u Senatu ocijenila da stanje za kratko vrijeme neće biti bolje:

"Mislim da se zaista trebamo pripremiti za pogoršanje situacije."

Mada je na sjevernoj zemljinoj polulopti sezona gripe na izmaku, specijalista za infektivna oboljenja doktor Anthony Fauci podsjeća:

"Ove vrste virusa mogu se javiti tokom proljeća, mogu se, ali i ne moraju, naveliko širiti... Iz dosadašnje povijesti znamo da se zimske sezone gripe mogu vratiti u proljeće sa mnogo opasnijim i težim posljedicima."

Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije za svinjsku gripu kažu da je visoko zarazno respiratorno oboljenje svinja.

Sadašnji virus koji kod ljudi izaziva to oboljenje je drugačiji. Doktor Fauci objašnjava:

"Virus svinjske gripe, H1N1 kako ga označavamo, sada ima genetičke elemente ljudske gripe, genetičke elemente svinjske gripe i genetičke elemente avianske gripe. Ti elementi, svi zajedno, daju novu vrstu virusa, virusa za kojeg nismo znali ranije."

Doktor Fauci, inače član američkog Nacionalnog instituta za zdravlje, ističe da je u Centru za kontrolu i prevenciju oboljenja, izoliran virus svinjske gripe i da sada farmaceutske kompanije rade na stvaranju djelotvorne vakcine:

"To je ona vrsta stvari koja prethodi pripremi vakcine. Konkretan odgovor na pitanje da li je vakcina stvorena sada nije moguć. Zvono za uzbunu se oglasilo i još uvijek zvoni."

Vakcina protiv svinjske gripe neće biti spremna ni za nekoliko mjeseci. Do tada, specijalisti, zvaničnici organizacija za javno zdravstvo, ljekari …. savjetuju već spomenuto često pranje ruku, pokrivanje usta i nosa prilikom kašljanja, izbjegavanje većih skupova, sklanjanje od oboljelih i odlazak doktoru kod povišene temperature i osjećanja zamora.

XS
SM
MD
LG