Linkovi

Misija MMF u BiH: Federacija mora smanjiti budžetske rashode za 500 miliona KM


Bosni i Hercegovini i Federaciji BiH potrebna je sva moguća koordinacija vlasti, jer se nalaze u teškoj finansijskoj situaciji, ključna je ocjena koju je danas izrekao šef delegacije Međunarodnog monetarnog fonda Costas Cristou. Nakon dvije sedmice provedene u razgovorima sa predstavnicima raznih nivoa vlasti, eksperti MMF-a tokom današnjeg dana su se susreli sa premijerima i ministrima finansija u Federaciji. Prema preliminarnim pokazateljima, Federacija BiH bi trebala budžetske rashode smanjiti za 500 miliona KM.

Budžet kojim raspolaže Vlada Federacije predstavlja trećinu budžetskih sredstava. Stoga su na današnji sastanak sa ekspertima MMF-a pozvani i premijeri i ministri finansija kantona, te predstavnici općina i gradova sa područja Federacije BiH.

Pomoć MMF biće od koristi samo uz koordinaciju svih domaćih instanci, istakao je Costas Cristou, šef Misije MMF-a u BiH:

„Moram reći da sam ohrabren da su svi premijeri kantona svjesni da kriza postoji, prepoznaju činjenicu da svi budžetski prihodi opadaju, a isto tako shvataju da se nešto mora učiniti kad je riječ o rashodima. U narednih nekoliko dana nastavljamo sa svojim radom i nadam se da ćemo postići dogovor o programu koji MMF može podržati."

Premijer Federacije BiH Nedžad Branković rekao je nakon sastanka da je zadovoljan dogovorenim. Savjetodavna grupa već ima prijedlog mjera uštede budžetskih sredstava:

„Na ukupnom, konsolidovanom budžetu svih nivoa vlasti, Federacija bi trebala da napravi uštedu od 500 miliona maraka. I danas smo analizirali zaključke iz Fojnice koji konkretno definišu konkretne budžetske uštede. Oni identificiraju i druge reformske projekte i izmjene zakona koji smanjuju budžetsku potrošnju."

Budžet Kantona Sarajevo za ovu godinu već je umanjen za oko 100 miliona maraka kazao je kantonalni premijer Besim Mehmedić, uz naznaku da su plate u upravi ostale iste, a naknade mimo plata smanjene za 30 posto:

„Sve ono što smo vidjeli u radu komisija, prekovremenom radu…. svojim odlukama smo umanjili do procenta da to ostane živo, da ljudi mogu da rade u tim komisijama, ali da to bude zaista na realnom nivou plaćanja. A u isto vrijeme, od početka ovih četiri mjeseca, govorimo da nećemo umanjivati plaće nego ćemo umanjivati ono što se zove izvan plate."

Prema preliminarnim pokazateljima tokom pregovora misije MMF-a sa predstavnicima različitih nivoa vlasti u BiH, država i Distrikt Brčko trebaju uštedjeti po 50 miliona, Republika Srpska 146 miliona i Federacija BiH, kako rekosmo, 500 miliona konvertibilnih maraka budžetskih sredstava. Za kraj mjeseca najavljen je konačni odgovor MMF-a o iznosu kredita za Bosnu i Hercegovinu.

XS
SM
MD
LG