Linkovi

Diplomati dobre volje: Humanizam i transparentnost


Filmske zvijezde, svjetski poznati i polularni pjevači i mnoge druge na svoj način istaknute ličnosti vrlo često privlače i usmjeravaju pažnju medija i javnosti na neke od svjetskih problema... Angelina Jolie, Bono, Leonardo Di Caprio... dio su liste najpopularnijih zvijezda koje dobar dio svog slobodnog vremena i novca posvećuju gladnima, bolesnima, onima koji su ugroženi ratovima i nasiljem, angažiraju se kampanjama protiv nepovoljnih klimatskih promjena, na smanjenju ili oprostu dugova najsiromašnijim zemljama....

Svjetski hit "Mi smo svijet" iz 1985. godine bio je jedan od povoda o razmišljanjima o ulozi slavnih u pokretanju humanitarnih akcija i pitanju da li novac koji prikupe stiže do onih kojima je najpotrebniji.

Peter Kessler iz Visokog komesarijata Ujedinjenih naroda za izbjeglice smatra da slavni, kao diplomati dobre volje, pomažu skrenuti pažnju na određeni problem i motivirati ljude u slučajevima kada to političkim kampanjama ne uspijeva:

"Kada je prvi put princeza Diana držala za ruku jednu žrtvu AIDS-a, poruka je bila jasna - oboljeli nisu opasni, nisu prijetnja zdravima. I svi drugi mogu tim oboljelim pomoći bezbjedno i na svoj način. Ne moraju biti visoko cijenjeni, slavni, poznati...."

Glumac Leonadro di Caprio je odabrao klimatske promjene za svoj dobrovoljni angažman. Njegov dokumentarni film "11. sat" pružio mu je mogućnost da osjeti da ima određeni cilj:

"I sada, za mene je ohrabrujuće osjetiti, vidjeti da raste svijest o tom problemu."

Baronesa Caroline Cox, članica britanskog Doma lordova, je dokazani humanista. Decenijama putuje i podiže svijest o siromašnima i tlačenim u zemljama poput Burme, Ugande i Istočnog Timora. Ističe da vodi računa o svakom centu svog humanitarnog fonda od 650 hiljada dolara, ali i postavlja i pitanje:

"Voljela bih znati nešto više, voljela bih da bude transparentnije gdje odlazi novac, koliki dio novca zaista ide za pomoć djeci koja umiru. Znam šta i koliko sa našom malom organizacijom i sa malo novca možemo promijeniti. Zaista bih željela znati u šta se troše veliki budžeti."

Glumac Ben Affleck je radio propagadni film Ujedinjenih naroda o izbjegličkoj krizi prošle godine u Demokratskoj Republici Kongo. Privolio je čuvene Rolling Stones-e da kao pomoć izbjeglicama ustupe sva prava na hit "Gimme Shelter".

Glumica Mia Farrow, takođe vrlo agilni diplomata dobre volje, desetak puta je obilazila izbjegličke kampove u Sudanu. Za glas Amerike je, primjera radi, 2007. godine ocijenila da je stanje u tim kampovima očajno:

"Mislim da je to ogroman kotao očaja, frustracija, bijesa, bolesti...."

Mia Farow je uspjela ubijediti reditelja Stephena Spielberga da otkaže posao umjetničkog direktora olimpijskih igara u Pekingu tvrdeći da i Kina finasira građanski rat u Sudanu kupujući sudansku naftu.

Baronesa Cox o tom i sličnim primjerima kaže:

"Kada se slavni angažiraju u slučajevima velikih nevolja, to je samo po sebi velika prednost. Na taj način ta nevolja lakše postaje međunarodna briga, o njoj raste svijest. I to je ono što je dobro."

Skoro 25 godina nakon hita "Mi smo svijet..." slavni i poznati se i dalje angažuju da pomognu nevoljnicima širom svijeta u kojem, kako ističu predstavnici UNICEF-a, zbog siromaštva svakog dana umire i do 30 hiljada djece.

XS
SM
MD
LG