Linkovi

EU - BiH: Polako, ali sigurno....?


Kao što je i obećano sa najviših evropskih adresa tokom posljednjih konsultacija sa novim evropskim čovjekom za vezu u Sarajevu, i visokim predstavnikom međunarodne zajednice, zvanični Brissels se sada okreće BiH. Tako se tumači i susret, najavljen za prvi radni dan naredne sedmice, između visokog predstavnika EU Javiera Solane i člana predsjedništva BiH Harisa Silajdžića.

Pred taj susret visoki evropski zvaničnik ne želi da ukazuje prstom na krivca za propušteno. Umjesto toga, namjera gospodina Solane je, kako kaže, da postakne sve aktere bosanskohercegovačke političke scene da ispune svoj dio posla:

"Nisam ovdje da bilo koga optužujem za propušteno. Mislim da svi treba da učine napor, svi imaju svoju odgovornost…. Toplo se nadam da ćemo sa ovakvim osjećajem odgovornosti biti u stanju da se krećemo naprijed. Nadam se, dakle, da će se nastaviti Prudski proces, da će biti ispunjeni postavljeni uvjeti, te će tako biti moguć transfer od visokog ka specijalnom predstavniku EU, što će biti signal da se proces približavanja EU kreće naprijed. Vjerujem da je to ono što želi većina običnih ljudi u BiH".

Nešto ranije je i evropski komesar za proširenje Olli Rehn je ocijenio kako BiH, uz sve prisutne probleme, ukoliko skupi snage i krene pnaprijed, ima pred sobom obećanu evropsku budućnost:

"Bosna i Hercegovina je zemlja koja je proteklih godina imala određeni, ali usporen proces stabilizacije. Dok to govorim, mislim da je bilo dosta, tačnije previše, nacionalističke retorike. Nadam se da će lideri zemlje naći načina da dođu do kompromisa koji će nama omogućiti da se pokrenemo prema tranziciji - od prisustva međunarodne zajednice do osnaženog evropskog prisustva, da se krene put funkcionalnije državne strukture, kao i bezviznog režima sa EU. Jednom kada se ti procesi budu kretali naprijed, napredovale reforme, tada možemo da razgovaramo o statusu kandidata za BiH. Međutim, prije toga moraju biti čvrsti rezultati primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ozbiljne zakonodavne i ustavne reforme, kao i ponovo uspostavljena politička stabilnost u zemlji. Ako se sve ovo dogodi, za BiH i njene stanovnike vidim svijetlu budućnost u okviru EU".

XS
SM
MD
LG