Linkovi

SAD: Obamin oprezni optimizam


Predsjednik SAD Barack Obama riječima ohrabrenja govorio je danas o ekonomskoj situaciji, ali i upozorio je Amerikance da ne očekuju previše u kratkom roku. Shodno tome, njegov govor o ekonomskom oporavku mogao bi da svesti na dvije riječi…. oprezni optimizam:

"Nema sumnje da su vremena i dalje teška i da se ni u kom slučaju još nismo izvukli. Ali ovdje gdje se sada nalazimo, prvi put možemo da vidimo tračke nade."

Neki od tih tračaka nade su poboljšanja u poslednjim izveštajima o prodaji kuća i automobila, izgradnji kuća i stanova, potrošnji potrošača. Gospodin Obama je pokušao da jasno predstavi šta je učinjeno, zbog čega i šta još treba da se uradi:

"Zakon za oporavak i reinvestiranje, program kapitalizacije banaka, plan za stambeni sektor, jačanje vanbankarskog kreditnog tržišta, plan za spas autoindustrije i naš rad na samitu G-20…. sve su to neophodni dijelovi mozaika oporavka".

Američki predsjednik je takođe rekao da će za sklapanje tog mozaik biti potrebno vrijeme i trud i upozorio je i na teškoće koje predstoje:

"Ova godina će i dalje biti teška godina za američku ekonomiju. Jačina sadašnje recesije prouzrokovaće nova zatvaranja radnih mjesta, gubljenje kuća i još mnogo bola prije nego što se uđemo u slijedeću godinu".

U međuvremenu, on očekuje da vrijednosti na berzama nastave da rastu i padaju:

"Jednostavno, nije održivo da imate finansijski sistem 21. veka, kojim se rukovodi po pravilima i regulativama iz 20. veka. Ta pravila su dozvolila da nemar nekoliko pojedinca zapreti celoj ekonomiji".

Ukratko, gospodin Obama je u svom današnjem obraćanju zaključio da vidi svijetlo na kraju tunela, ali da je ono vrlo slabo i da će, da bi se stiglo do njega, biti potrebno još mnogo rada.

XS
SM
MD
LG