Linkovi

CSIS - Dovršavanje američke misije na Balkanu


Jučer je u washingtonskom Centru za strateške i medjunarodne studije održana cjelodnevna diskusija na temu Dovršavanje američke misije na Balkanu. Sudionici panela, uključujući domaćina, analitičara Janusza Bugajskog, su iz redova najboljih američkih stručnjaka za Balkan, medju njima James Dobbins, Donald Hayes, William Walker, James O Brien, Daniel Serwer. Panelisti su bili i ambasdor BiH u Washingtonu, Mitar Kujundžić, te ambasadori Albanije, Kosova, Makedonije, Crne Gore, Grčke i Hrvatske. Predstavnika Srbije nije bilo.

Sam naslov konferencije, za koji se opredjelio ugledni Centar za strateške i medjunarodne studije - Dovršavanje američke misije na Balkanu, jasan je poziv na obnavljanje američke angažiranosti u tom dijelu svijeta.

Za to postoje tri ključna razloga objasnio je James O`Brien, iz Albrightove grupe, koji je služio i kao specijalni izaslanik američkog predsjednika za Balkan.

Preko 20 miliona ljudi živi na Balkanu, talentovanih, naviklih na trgovinu i putovanja i Evropa sa njihovim priključenjem može imati koristi. Mada nisu veliko tržište da zbog toga privuku pažnju, jesu zbog mogućih imigracijskih problema.

Drugo je energija. BiH i Albanija imaju velike hidroenergetske potencijale, a Kosovo zalihe uglja, uz to Balkan je izuzetno važan zbog naftovoda i plinovoda koji sa istoka prolaze prema Evropi.

I treće, kaže O`Brien, obnova američkog angažmana je neophodna kako bi se izbjegli mogući problemi.

Evropa ima vodeću ulogu u riješavanju problema na Balkanu, ali veliku ulogu i dalje imaju i Sjedinjene Države. To je nedovršen posao. Tu su još uvijek ne ispunjena obećanja, rekao je O`Brien.

On kaže da je fokusiranje na Ustavne reforme u BiH važno, ali nije dovoljno. Potrebno se fokusirati na reformu vlade. Odrediti jasne kompentencije centralne vlade, pojednostaviti rad vlade, posebno proces donošenja odluka, smanjiti potrošnju vlade, i patronažu političkih partija nad vladom. Konačno, neophodna je bolja suradnja sa evropskim zakonima o ljudskim pravima.

Sjedinjene Države trebaju ostati angažovane, ali kroz novu inicijativu Obamine administracije, ovaj put ne samo ukazivanjem šta žele, nego i slušanjem, naglasio je O`Brien.

Novi ambasador BiH u Washingtonu, Mitar Kujundžić je predstavio ružičastiju sliku BiH, nego što je vide drugi učesnici panela. Nema opasnosti po sigurnost, niti izgleda za obnovu sukoba u BiH, rekao je Kujundžić.

Profesor sa Johns Hopkins univerziteta, i izuzetan poznavalac Balkana, Edward Jospeh je zatim podsjetio gospodina Kujundžića da su mnogi zabrinuti za stanje u BiH. Zašto mislite da su drugi zabrinuti, uključujući mnoge u Americi, da li mislite da Amerikanci nisu dovoljno informirani o stanju u vašoj zemlji, ili to ima više veze sa konkretnim političkim pogledima o prirodi problema izmedju tri konstitutivna naroda, upitao je Joseph.

Ambasador Kujundžić je odgovorio da su neutemeljene mnoge zabrinutosti, da ima različitih političkih pogleda i neslaganja, ali ako gledate BiH kao cijelinu, to je multietnička zemlja, i uvijek će biti potrebne konsultacije i kocenzus oko svih pitanja, to znači da nikako ne možete imati vladu BiH, koja nije koalicijska, ona mora biti koalicijska. Ne vidim da su osnovana strahovanja o mogućem novom sukobu, o navodnom naoružavanju lovaca. Znamo da postoje neke izjave o pogoršanju, ali bez čvrstih dokaza da postoji opasnost od novog sukoba. Mi smo optimisti i uvjereni smo u dalji prosoperitet BiH, rekao je Kujundžić.

Medijator Janusz Bugajski je zatim direktno upitao, ambasadora Kujundžića - Da li gledajući iz američke perspektive trebamo biti zabrinuta za političku stabilnost i teritorijalnu koheziju u narednih nekoliko mjeseci, sljedeće godine?

Mada su Američka podrška i pomoć i dalje potrebni, nema zabrinutosti u smislu prijetnji stabilnosti, ali bi američka podrška pomogla postizanju glavnih spoljno-političkih ciljeva, posebno članstva u NATO savezu, odgovorio je Mitar Kujundžić.

Veoma je teško predvidjeti kako će se stvari odvijati. Postoje i drugi scenariji u BiH, koji mogu biti veliki problem za Evropu i ja mislim i za Sjedinjene Države. BiH može isčeznuti čak i ako se ne obnove sukobi, odgovorio je kasnije Edward Joseph, podsjećajući na riječi zvaničnika sigurnosti u BiH koji mu je nedavno rekao da je situacija mirna i stabilna sve dok to ne bude.

Joseph je rekao kako u BiH mnogi smatraju da Daytonski sporazum nije odgovorio na sva pitanja. Postoje otvorena pitanja. Dayton za većinu, medju sva tri naroda, nije završen dogovor i neki izgleda još uvijek planiraju za sljedeću rundu. To je veoma ozbiljno i mi to moramo razumjeti. Bez obzira na teškoće, postoji rješenje, kaže on.

Podsjećajući da se tek prije 20 sati vratio iz BiH, Joseph je rekao da medju sve tri naroda postoji ogromno poštovanje za Sjedinjene Države, i to je najsnažniji utisak kojeg nosi iz BiH i, kako je rekao, veoma važan za novu Obaminu adminstraciju, sobzirom da pokazuje da su gradjani BiH spremni na suradnju sa Sjedinjenim Državama u završavanju započetog procesa u BiH.

Svi govornici su se založili za obnovu američkog angažmana u BiH i na Balkanu.

Edward Joseph je to ovako definirao kada je riječ o BiH: Fiksiranje BiH neće biti moguće ukoliko za to bude preduslov jedinstvo sa saveznicima. Saveznici se neće složiti. Mi to znamo. Evropa se ne slaže i Evropa pokazuje razočaravajući nedostatak interesa i Amerika mora podstaći taj interes.

Daniel Serwer iz Američkog instituta za mir je, medjutim naglasio da EU mora učestvovati i da Sjedinjene Države ne mogu same nositi teret ustavnih promjena, i reforme vlade u BiH. Venecijanska komisija je u tom smislu dala jasne kriterije, kaže on. On smatra da nije potrebno veliko angažiranje Sjedinjenih Država u BiH, i na Balkanu, nego specifično angažiranja na konkretnim pitanjima.

XS
SM
MD
LG