Linkovi

SAD: Nova tehnologija proizvodnje struje iz geotermalnih izvora


Ljudi širom svijeta već stoljećima koriste vodu zagrijanu u vreloj utrobi zemlje, od opuštanja u izvorima vruće vode do proizvodnje struje za gradove. Kupke u takvim izvorima vode na otoku Beppu na jugu Japana datiraju iz 8. stoljeća.

Danas, 12 stoljeća kasnije, jedna američka kompanija čiji je osnovni cilj proizvodnja čište energije iz tog nepresušnog izvora, nastoji snagu pare u svom novom energetskom komplesu nazvanom Thermo, u saveznoj državi Utah iskoristiti za proizvodnju velikih količina struje.

Korištenjem geotermalna energije u Sjedinjenim Američkim Državama za sada se proizvedi samo oko 1 procenat elektro-energije, najviše zbog toga što su podzemne vode visokih temperatura ograničene na područja gdje se nalaze, ili su se nekada nalazili, aktivni vulkani.

Prema riječima Craiga Higginsona, direktora kompanije Raser Technologies u saveznoj državi Utah, količine struje proizvedene korištenjem podzemnih voda će rasti:

"Moguće je, sa resursima i tehnologijom koju imamo, proizvesti više od trećine elektro-energije koja je potrebna našoj zemlji."

Dosadašnji pogoni za korištenje geotermalnih izvora, kao što je jedan od njih u saveznoj državi California, zahtijevali su velika ulaganja, izgradnja je trajala od 5 do 8 godina i mogli su koristiti samo vodu visokih temperatura.

Stručni tim kompanije Raser Technologies, kako kaže gospodin Higginson, uspio je osmisliti i izgraditi tehnološki poptuno novi pogon snage od 10 megavata koji koristi vodu znatno niže temperature:

"Mi imamo mogućnosti da proizvodimo struju koristeći vodu malo topliju od kafe koju svakodnevno pijete, što uveliko mijenja osnovne postavke korištenja geotermalne energije."

Kako?

U najkraćem, vrela voda iz podzemnog izvora dovodi se do postrojenja u kojem zagrijava rashladnu spiralu, stvarajući pri tome vodenu paru koja zatim pokreće turbinu koja proizvodi električnu energiju.

Gospodin Higgins tvrdi da postoji još jedna prednost:

"Mi ne trošimo vodu iz zemlje, mi je posuđujemo. Crpimo vodu, propuštamo kroz naš sistem i ponovno je vraćamo u zemlju."

Prestavnici kompanije Raser Technologies tvrde da takvim procesom na mnogo više mjesta u svijetu geotermalna energija može biti brzo i ekonomično korištena.

Benjamin Barker, potpredsjednik kompanije, uvjeren je da je takva vrsta proizvodnje elektro-energije budućnost:

"Na ovaj način otvaraju se ogromne mogućnosti proizvodnje elektro-energije, kako ovdje kod nas, tako i u svijetu. Iskorištavanje geotermalne energije može biti ogroman doprinos nacionalnim potrebama za energijom. Mi više nismo ograničeni na na dva, ili tri prostora na rubu takozvane pacifičke ploče, geološki aktivnog područja u Americi."

Proizvodni kompleks Raser Technologies u saveznoj državi Utah sa 50 jedinica izgrađen je samo za godinu dana i iz njega se električnom energijom sabdijeva 15.000 domaćinstava u kalifornijskom gradu Anaheim.

I geolog Kermit Witherbee iz američkog Ministarstva za iskorištavanje i očuvanje nacionalnog prirodnog bogatstva, ocjenjuje da bi tehnologija modularnih proizvodnih jedinica, kakvu je razvio Raser Technologies, mogla biti budućnost korištenja geotermalne energije:

"Ta tehnologija sama po sebi je prednost. U razvoj projekta možete krenuti jednom bušotinom čijom vodom u jednom pogonu proizvodite struju, vraćate uloženi novac, ostvarujete profit i ponovo ga ulažete u novu bušotinu, odnosno proizvodnu jedinicu."

Geotermalna energija se smatra jednim od najpouzdanijih izvora obnovljive energije. Toplina zemljine unutrašnjosti je tu hiljada godina, i danju i noću, bez obzira na vremenske prilike. Tu energiju Sjedinjene Američke Države koriste više od ijedne druge zemlje i mogle bi to korištenje udvostručiti ili utrostručiti u narednih deset godina. Kompanija Raser Technologies se već širi, gradi 9 novih postrojenja Sjedinjenim Državama, a planira i proširenje po cijelom svijetu.

###

XS
SM
MD
LG