Linkovi

Mitar Kujundžić, ambasador BiH u SAD: Šta očekivati od Amerike?


BiH ima veoma visok nivo bilateralne saradnje sa Sjedinjenim Državama i sada posebno očekujemo američku podršku u procesu našeg pristupanja NATO savezu, kaže u intervjuu za Studio Washington, Glasa Amerike na jezicima naroda u BiH, ambassador BiH u Washingtonu, Mitar Kujundžić.

Upitan za komentar o najavljenoj novoj kongresnoj rezoluciji o BiH, u kojoj se između ostalog predlaže i imenovanje posebnog američkog izaslanika za Balkan, koja još nije usvojena, pa čak i ako bude, ona nije obavezujuća za američku administraciju, i kojoj se u Republici Srpskoj protive, ambasador Kujundžić je odgovorio da se radi o unutrašnjem procesu jednog američkog organa, odnosno Kongresa, i da Bosna i Hercegovina, za sada, nema prava ulaziti u taj proces.

"Čak ako Rezolucija bude i usvojena, ili odbijena u Kongresu, mi ni tada nemamo prava na zvaničan komentar o tom pitanju. Tek, ako bude usvojena i ako američka adminsitracija prihvati da sprovede tu Rezoluciju, oni će sa nama stupiti u kontakt i tek onda mi, kao zvanični predstavnici BiH, možemo imati stav o tome."

Glas Amerike je ambasadora Kujundžića pitao i o paralelnim spoljno-političkim aktivnostima koje u Washingonu vodi Republika Srpska, plaćajući iz entitetskog budžeta usluge poznate američke lobističke grupe u Washingtonu, Quinn, Gillespie & Associates.

Ambasador Kujundžić je odgovorio: "Ustav je spoljnu politiku definisao kao nadležnost BiH, dakle državnih organa. I to je ono što se sigurno u BiH potpuno poštuje. Ministarstvo inostranih poslova postoji samo na državnom nivou, nema takvog ministarstva na nivou entiteta. Dakle, spoljna politika se, zaista, sprovodi na nivou države. Medjutim, sam Ustav je dio kompetencija, koje nije dao državi, ostavio entitetima. Gotovo sve te kompetencije ostavljene entitetima nose u sebi takozvani element inostranosti, što znači da je za izvršavanje tih funkcija potreban kontakt sa drugim državama, eventualno i sa medjunarodnim organizacijama. I u tom smislu, naročito u današnjem globalnom svijetu, nije moguće te funkcije, koje su praktično ostavljene entitetima, izvršavati bez kontakta sa drugim državama…"

"Druga odredba Ustava je ona koja govori o pravu entiteta da pod odredjenim uslovom zaključe medjunarodni sporazum, odnosno sporazum sa nekom drugom državom, ili medjunarodnom organizacijom. To znači da je Ustav ostavio to pravo entitetima, pravo djelovanja izvan okvira BiH, djelovanja prema drugim državama. Čak, to pravo je, prema Ustavu Federacije BiH, ostavljeno i kantonima. Dakle, to treba posmatrati na način – dok entiteti sprovode suradnju sa drugim državama u skladu sa spoljnom politikom BiH, praktično ne izlaze iz Ustava. Iz toga bi proizašlo i pravo kontakta sa odredjenim konsultantskim firmama u inostranstvu, što bi bilo u skladu sa Ustavom BiH i odgovarajućim propisima entiteta.

XS
SM
MD
LG