Linkovi

SAD ne mogu kupiti stabilnost u Pakistanu


Predsjednik SAD Barack Obama nedavno je predočio novu strategiju prema Afganistanu, ističući i nužnost da Pakistan unaprijediti unutarnju sigurnost i promjeniti kurs u regionu. Neki članovi američkog Kongresa izražavaju zabrinutost predsjednikovim prijedlozima koji podrazumijevaju širu novčanu pomoć Pakistanu. Kroz niz saslušanja pred senatorima i kongresmenima, eksperti sugerišu da nova administracija Pakistan mora smatrati odgovornim za uklanjanje sigurnih skloništa za militante, telebanske borce i teroriste al-Qaide.

Karim Sadjadpour iz zadužbine za međunarodni mir Carnegie je govoreći pred članovima jednog odbora Zastupničkog doma je ocijenio da se u ovo vrijeme iranski interes na suzbijanju talibanskih aktivnosti u Afganistanu podudara sa strategijskim potrebama Washingtona:

"Iran je prije nešto više od jedne decenije vodio rat protiv Talibana. I sada iranskom režimu sigurno nije u interesu njihovo ponovno jačanje. Prema tome, u Afganistanu se podudaraju interesi Irana i Sjedinjenih Država."

Istovremeno, gospodin Sadjadpour ističe da ne treba imati iluzija da će se uskoro riješiti neslaganja oko iranskih nuklearnih ambicija, ili oko iranske podrške Hezbollahu i Hamasu. Ali….

"Ne mislim da bi to trebalo spriječavati američko-iransku suradnju u Afganistanu. Naprotiv, mislim da bi nastojanja na izgradnji povjerenja u Afganistanu mogla imati pozitivnog efekta na druga pitanja."

Predsjednik Obama je predložio angažiranje Kine u Afganistanu. Mnogi eksperti kažu da Kina ima značajan ekonomski interes. Jedan od njih, profesor Sean Roberts sa univerziteta George Washington, kaže:

"Krajem protekle godine Kina je imala najveća direktna ulaganja u Afgaistan u istoriji te zemlje, kupujući prava na eksploataciju rudnika bakra za 3,5 milijarde dolara. Kina će, ako se Afganistan stabilizira, sigurno jednako tako biti zainteresirana za afganistanske rezerve nafte i plina."

Drugačije su ocjene eksperata kada je riječ o odnosu Pakistanu prema Afganistanu. Na ciljeve Pakistana na određeni način utiče rivalitet sa Indijom. Neki uticajni pakistanski politički lideri vjeruju da Indija može proširiti svoj uticaj ukoliko se Afganistan oslobodi od Talibana.

Lisa Curtis iz Fondacije Heritage ističe:

"Zvaničnici pakistanske sigurnosti procjenjuju da su Talibani najbolja prilika za suzbijanje indijskog uticaja u region."

Pristup Baracka Obame afganistansko-pakistanskom region uključuje novčanu pomoć od više milijardi dolara za podsticaje razvoja u civilnim oblastima, prije svega razvoju plemenskih područja Pakistana, uz granicu sa Afganistanom, na kojima lokalno stanovništvo često podržava Talibane.

Članovi američkog Kongresa, međutim, izražavaju zabrinutost u vezi sa slanjem finansijske i vojne pomoći Pakistanu zbog već dugotrajne nesposobnosti pakistanskih snaga sigurnosti i vlasti da se suprostave militantima. Stoga predsjednik senatskog komiteta za oružane snage Carl Levin kaže da ne vjeruje da Sjedinjene Države mogu kupiti stabilnost u Pakistanu. Pakistan je taj koji treba dokazati da je voljan suprotstaviti se ekstremistima unutar svojih granica.

XS
SM
MD
LG