Linkovi

Ankara: Barack Obama se obratio turskom parlamentu


Predsjednik Barack Obama je, u svom današnjem obraćanju turskom parlamentu, rekao da Sjedinjene države i Turska mogu biti model partnerstva sekularnih demokratskih država kako bi se prevazišao razdor između muslimanskih zemalja i Zapada. On je rekao da Turska, većinski muslimanska zemlja, nije mjesto na kojem se Istok i Zapad razilaze, već na kojem se spajaju.

Barack Obama, u svojoj prvoj posjeti jednoj muslimanskoj zemlji u funkciji predsejdnika, je danas rekao da Sjedinjene države nisu, niti će ikada biti, u ratu sa islamom. Pozivajući na veće partnerstvo sa islamskim svijetom, on je u svom obraćanju turskom parlamentu, tu zemlju nazvao važnim američkim saveznikom u mnogim područjima, uključujući i borbu protiv ekstremizma. Predsjednik Obama je govorio o čitavom nizu pitanja, uključujući i Irak.

I Turska i Sjedinjene države podržavaju siguran i ujedinjen Irak koji ne služi kao utočište za teroriste. Znam da je bilo razilaženja oko toga da li ući u rat. I unutar moje zemlje je bilo razilaženja, ali sada se moramo ujediniti kako bi odgovorno okončali ovaj rat, jer je budućnost Iraka neodvojiva od budućnosti šireg regiona. Ali ne smijemo zaboraviti da se Irak, Turska i Sjedinjene Države suočavaju sa zajedničkom prijetnjom od terorizma. To uključuje i teroriste al-Qaide koji nastoje podijeliti Iračane i uništiti njihovu zemlju. Među njima je i PKK, Kurdistanska radnička stranka. Nema nikakvog izgovora za teror protiv bilo koje zemlje. Kao američki predsjednik i NATO saveznik, obećavam vam našu podršku u borbi protiv terorističkih aktivnosti PKK ili bilo koga drugog, rekao je američki predsjednik.

Govoreći o Afganistanu i Pakistanu, on je naglasio:

Dijelimo zajednički cilj onemogućavanja sigurnog utočišta za al-Qaidu u Pakistanu ili Afganistanu. Svijet ne smije dozvoliti da taj region krene unazad i dozvoli teroristima al-Qaide da izvode dodatne napade. Zbog toga smo predani fokusiranijem nastojanju da onemogućimo i porazimo al-Qaidu. Zbog toga pojačavamo naše napore na treniranju Afganistanaca da održe svoju vlastitu sigurnost i da se pomire sa nekadašnjim neprijateljima. Zbog toga povećavamo našu podršku za narod Afganistana i Pakistana, kako bi smo stali ne samo na stranu sigurnosti, veći šanse za mogućnosti boljeg života, rekao je Barack Obama.

On je govorio o odnosu sa islamskim svijetom, posebno istaknuvši situaciju na Srednjem istoku.

Sjedinjene države nisu, niti će ikada biti u ratu sa islamom. Naš odnos sa muslimanskim svijetom je zapravo ključni, ne samo u odbacivanju nasilnih ideologija koje odbijaju ljude svih vjera, već i u pružanju bolje šanse za sve ljude. Na Srednjem istoku dijelimo cilj trajnog mira između Izraela i njegovih susjeda. Da jasno naglasim: Sjedinjene Države snažno podržavaju stvaranje dvije države, Izraela i Palestine, koje žive jedna uz drugu u miru i sigurnosti. To je cilj kojeg dijele Palestinci, Izraelci i svi ljudi dobre volje širom svijeta. To je cilj o kojem su se sve strane složile u Anapolisu i to je cilj kojem ću težiti kao predsjednik Sjedinjenih Država. Znamo da je put pred nama težak. Izraelci i Palestinci moraju poduzeti potrebne korake kako bi izgradili povjerenje, rekao je Barack Obama.

Nezaobilazno je bilo i pitanje Irana.

Mir u regionu će također uznapredovati ukoliko Iran odustane od svojih ambicija razvoja nuklearnog oružja. Kao što sam naglasio i jučer u Pragu, niko nema koristi od širenja nuklearnog oružja, a najmanje Turska. Vi živite u teškom regionu, i utrka sa nuklearnim oružjem ne bi služila sigurnosti ove zemlje. Jasno sam naglasio narodu i liderima Irana da Sjedinjene Države žele uključenost zasnovanu na uzajamnim interesima i poštovanju. Želimo da Iran ima svoju pravednu ulogu u zajednici zemalja. Iran je veličanstvena civilizacija. Želimo da se uključi u ekonomsku i političku integraciju koja donosi prosperitet i sigurnost, rekao je američki predsjednik.

Nešto ranije, na press konferenciji sa premijerom Abdullahom Gulom, predsjednik Obama je s oprezom govorio o pitanju navodnog genocida koje su počinili Turci protiv Armenaca tokom prvog svjetskog rata, pozvavši ta dva naroda da nastave udaljavanje od prošlosti na otvoren i konstruktivan način.

Al Jazeera i Al Arabiya, dva najveća satelitska kanala na arapskom jeziku, su uživo prenosili govor predsjednika Obame. Turska , gdje sutra predsjednik govori studentima istanbulskog univerziteta, je posljednja stanica njegove posjete Evropi.

XS
SM
MD
LG