Linkovi

Izrael: Da li je bilo nepotrebnog ubijanja Palestinaca?


Novine u Izraelu su nedavno su objavile izvještaje o neopravdanom ubijanju civila tokom posljednjih ratnih operacija protiv militanata u pojasu Gaze o čemu su govorili neki izraelski vojnici. Svjedočenja vojnika koji tvrde da su pravila rata ponekad ignorirana nastavljaju da se pojavljuju u javnosti. U najkraćem, izraelski vojnici tvrde da je njihovo borbeno ponašanje rezultiralo smrću nevinih civila i nepotrebnim razaranjem mnogih objekata i imovine. Jedan od navedenih primjera je bespotrebno ubistvo jedne starije žene i njene djece.

Yehuda Shaul je bivši izraeelski vojnik i suosnivač organizacije "Prekinimo šutnju" koja zagovara primjerno borbeno djelovanje izraelske armije. On prikuplja svjedočenja vojnika koji su se nedavno borili u pojasu Gaze. Neki od tih vojnika, kako kaže gospodin Shaul, tvrde da je njihovim jedinicama sugerirano da ne štede civile:

"Nikada im nije rečeno da budu pažljivi prema civilima. Neću da kažem da se to odnosi na sve jedinice i za svo vrijeme. Ali, zapovjednici pet, šest bataljona, kako smo čuli od vojnika, nisu tokom priprema pred borbene operacije ni spomenuli mogućnost pogibije nevinih osoba."

Pravni odjel izraelske armije naredio je provođenje istrage o slučajevima curenja informacija medijima. Ta istraga je zatvorena nedavno uz obrazloženje da su navodi bazirani na glasinama, a ne na svjedočenjima iz prve ruke.

Major Yehoshua Gertler, vojni odvjetnik u jedinici koja istražuje navode o bespotrebnim ubistvima i razaranjima, za Glas Amerike je potvrdio da je više istraga u toku:

"U sklopu istrage koju provodimo, iskrsla su dva druga incidenta, koja su sada sastavni dio istrage. To su dva zasebna incidenta i ne vezuju se za generalne tvrdnje koje bivaju istraživane na drugim nivoima i u drugim dijelovima Ministarstva odbrane."

Neki vojnici su otvoreno osudili, kako kažu, dozvoljeni neprimjereni odnos prema civilima. Neki drugi koji su bili svjedoci neprimjerenog borbenog ponašanja su regruti koji željeli ostati anonimni.

Na tonskom snimku koji imaju članovi organizacije "Prekinimo šutnju" jedan vojnik je rekao da je, tokom pripreme za napade na Gazu, duhovno obraćanje jednog rabina kojeg je angažirala izraelska vojska, njemu i drugim vojnicima zvučalo kao odobrenje da Palestince ubijaju neselektivno. Po rabinovim riječima, kako je rekao taj vojnik, sukob u Gazi bio je borba sinova svjetlosti protiv sinova mraka, borba općeg dobra protiv totalnog zla.

U odgovoru na ovakav navod jedan zvaničnik izraelskog Ministarstva obrane za Glas Amerike je rekao da je bilo dosta slučajeva u kojima su rabini otišli predaleko u obraćanju vojnicima i u letcima koje su im dijelili i da su rabini zbog toga ukoreni.

Palestinski zvaničnici tvrde da je u napadima na Gazu ubijeno više od 1.400 osoba. Napadi su bili osveta za Hamasovo raketiranje izraelskih naselja. Mnogi Izraelci su podržavali te napade, a sada tvrde da navode o pretjeranoj upotrebi sile koriste ljevičari da diskreditiraju Ministarstvo obrane.

Yehuda Shaul, kako kaže, nastavlja razgovarati sa vojnicima, a organizacija "Prekinimo šutnju" planira izdati cjelovit izvještaj u narednih nekoliko mjeseci:

"Do sada smo razgovarali sa 16 vojnika i ja mogu reći da je ono što smo čuli od vojnika koji su bili u Gazi uveliko u skladu sa onim što je objavljeno prije sedam dana u izraelskim medijima."

Iz izraelske armije kažu da su zločini prema civilima, ako ih je bilo, izuzetak. Više je vojnika koji su javno govorili u korist takvog stava izraelske armije. Jedan od njih je major Jeff Gafni, 65-godišnji rezervist koji je učestvovao u svim ratovima i sukobima od arapsko-izraelskog rata 1967. godine. On se borio i u posljednjem izraelskom napadu na Gazu. Tvrdi da je, u okviru moralnih priprema, izraelskim vojnicima naglašeno sugerirano da vode računa o civilima. U gerilskom tipu ratovanja na području Gaze, gdje su militanti Hamasa civile koristili kao živi štit, izbjeći civilne žrtve bio je veliki izazov, kaže major Gafni i dodaje:

"Svjestan sam da u mnoštvu vojnika, neki pojedinac može iskočiti, preći dozvoljenu granicu. Ali to je iskakanje, to nije norma ponašanja."

U međuvremenu, izraelske grupe i organizacije za ljudska prava traže provođenje neovisne istrage o tvrdnjama da su izraelski vojnici prekoračili granice ratom dozvoljenog. To je, smatraju, jedini način da se dođe do pune i prave istine.

XS
SM
MD
LG