Linkovi

BiH: Prudska trojka nastavlja dogovore


Inicijativa Milorada Dodika, Sujelmana Tihića i Dragana Čovića, predsjednika tri političke stranke (SNSD, SDA, HDZ), nazvana „Prudska inicijativa" se nastavlja. To je osnovni zaključak njihovog današnjeg sastanka, petog po redu, koji je održan u Sarajevu. Potpisali su i zajedničku izjavu, a odmah nakon toga otišli na sastanak Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira.

Zajednička izjava podijeljena je u četiri tačke. U prvoj…. „Prudska trojka" je zadovoljna sopstvenim radom, a sebi pripisuju i zasluge za jutrošnje usvajanje prvog ustavnog amandmana.

Gospodin Dodik, predsjednikSavez nezavisnih socijademokrata, je rekao:

„ Danas su usvojeni amandmani koje smo mi predložili. Nas trojica kreirali. I koje su podržali druge partije. Mene veoma raduje što je to podržao i gospodin Lagumdžija i SDP, imajući u vidu i njihovu odgovornost. I razumijem da su oni prihvatili da budu dio ove većine koja je pomogal da se ovo uradi i ja sam zahvalan za razumijevane za stavove koje imamo. I mi smo spremni da podržimo njihove prijedloge, ali oni moraju da budu upravo ovako racionalni i realni kao što smo mi predlagali ovaj."

U tački broj dva trojica političara obavezali su se da će pitanje ustavnih promjena pokrenuti kroz državni parlament. U tome kažu da očekuju i pomoć drugih stranaka, a Sulejman Tihić, predsjednik Stranke demokratske akcije, je istakao:

„Nadamo se i želimo da, kao što je to bio amandman za distrikt Brčko, da ovu inicijativu podrže sve, gotovo sve političke stranke. Mi ne želimo da pitanje ustavne reforme bude vlasništvo prudske trojke nego cijelog parlamenta, svih političkih stranaka, institucija sistema gdje treba da se o tome vodi razgovor."

Treća tačka današnje zajedničke izjave je preporuka da se dio neobaveznih rezervi novca u Centralnoj banci iskoristi za održivi povratak, te da se taj novac plasira preko entitetskih banaka.

U zadnjoj četvrtoj tački zajedničke izjave trojica političara saglasili su se da trebaju nastaviti svoje susrete. Dragan Čović, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice je naglasio:

„Ovo što smo uspjeli dogovoriti, ove četiri točke, jasno govore. Naše zadovoljstvo želim prenijeti na sve ove direktore Vijeća za implementaciju mira, na način da prudski proces nije stao jer su neki to tako željeli prikazati. Da, mi nastavljamo rješavati, dinamikom kojom ćemo zajednički procjenjivati sva pitanja koja opterećuju BiH."

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokarata izrazio je nadu u skoro zatvaranje Ureda visokog predstavnika u zemlji. Prema njegovoj ocjeni kandidaturu za prijem Evropsku uniju koči i postojanje tog ureda. Od odlaska visokog predstavnika, tvrdi Dodik, domaće političare dijeli još samo dogovor o državnoj imovini:

„Meni je bar jasno rečeno, mada sam to ranije znao, da je nepristojno da podnosimo kandidaturu za status kandidata za Evropske unije, a da tu još sjedi visoki predstavnik. Pitajte i njih, predstavnike Evropske unije, i vjerovatno će vam i oni to reći."

Odmah nakon prezentiranja zajedničke izjave trojica političara sišli su sprat niže, gdje su ih, kako rekosmo, očekivali članovi Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira.

Više detalja o uspješnosti tih razgovora može se očekivati sutra, kada je planirano i zvanično predstavljanje novog visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu.

XS
SM
MD
LG