Linkovi

Američki kongres: Porezi na bonuse


Zastupnički dom američkog Kongresa je s velikom većinom glasova donio zakon kojim se uvodi 90-postotni porez na bonuse isplaćene zaposlenicima u kompanijama koje su iz saveznog proračuna primile više od pet milijardi dolara pomoći. Iako se članovi obje političke stranke slažu da je osiguravajući gigant AIG pogriješio kada je svojim izvršnim direktorima isplatio više od 165 miliona dolara u bonusima dok je primao vladinu pomoć, međusobno okrivljavanje se jučer nastavilo na Capitol Hillu.

Razljućenost zbog 165 miliona dolara isplaćenih uposlenicima posrnulog osiguravajućeg giganta AIG-a već danima dominira američkim vijestima.

Jučer su članovi radničkog sindikata optužili AIG za krađu novca od američkih poreskih obveznika.

To je krađa novca od američkih građana, ministarstva financija, od svih nas, kaže jedna žena.

Drugi kažu da su bonusi nepravedni.

Oni znaju da nisu trebali uzeti taj novac i nije pravedno ni prema ekonomiji, ni prema obiteljima koje se bore i vrijedno rade.

Zakonodavci na Capitol Hillu su slušali. Zastupnički dom je jučer izglasao odobravanje prijedloga koje su sponzorirale demokrate da se odrede veliki porezi na bonuse koje daju kompanije, kao AIG, koje su primile vladinu pomoć.

Prijedlog je odobren sa glasovima 328:93, usprkos oštrim napadima od strane republikanaca. Lider manjine u Zastupničkom domu John Boehner je to nazvao lošim prijedlogom zakona. Republikanski kongresmen Mike Pence je kritizirao Obaminu administraciju i ministra financija Timothy-ja Geithnera što nisu blokirali bonuse.

Istina je da je to transparentan pokušaj da se pažnja skrene sa činjenice da su demokrate u kongresu i ova administracija tu isplatu bonusa učinili mogućim, rekao je kongresmen Pence.

Iako predsejdnik Obama kaže da bi Amerikanci trebali biti ljuti zbog bonusa, on dodaje da bi se ta ljutnja trebala usmjeriti kroz konstruktivne puteve. On je stao u odbranu ministra Geithnera, ali je kritizirao političare koji su se odupirali prethodnim pokušajima reformi sa regulativama.

Postoji mnogo onih koji su sada ljuti zbog bonusa, ali su prije godinu, 2 ili 3 rekli da se nikada ne bi trebalo miješati u te planove nadoknada. I oni su sada, iznenada, ljuti, rekao je predsjednik Obama.

Mjerom Zastupničkog doma se nameću porezi do 90% za bonuse koje su isplatile kompanije koje su primile najmanje 5 milijardi dolara vladine pomoći. Bijela kuća navodi da će predsjednik tu mjeru potpisom ozakoniti kada pred sobom bude imao njenu konačnu verziju.

XS
SM
MD
LG