Linkovi

MMF predvidja prvo smanjenje globalne ekonomije nakon Drugog svjetskog rata


Direktor Medjunarodnog monetarnog fonda, Dominique Strauss-Khan je jučer rekao da posljednje istraživaje pokazuje da će u ovoj godini doći do daljenjg opadanja svjetske ekonomije. U isto vrijeme u Washingtonu predsjednik Federalnih rezervi je od Kongresa zatražio da usvoji opsežne finacijske reforme kako bi se spriječila dalja globalna kriza. Globalna ekonomija će biti tema i samita G-20, kada se sljedećeg mjeseca lideri razvijenih i zemalja u razvoju nadju na ekonomskom sastanku u Londonu. Za Glas Amerike izvještaj je pripremila Carolyn Presutti.

Smanjivanje je operativna riječ za svjetsku ekonomiju. Direktor MMF-a, Dominique Strauss-Kahn kaže da će se svjetska ekonomija smanjiti u 2009-toj.

"Medjunarodni monetarni fond očekuje da će se u ovoj godini globalni rast usporiti i pasti ispod nule, najgore stanje u životnom vijeku većine nas",rekao je Strauss-Khan.

To će biti prvi put nakon Drugog svjetskog rata da se svjetska ekonomija smanjuje.

U medjuvremenu, predsjednik američkih Federalnih rezervi Ben Bernanke je upozorio da održiv oporavak američke ekonomije neće biti moguć bez sveobuhvatne revizije financijskih propisa.

SOT Ben Bernanke, predsjednik Federalnih rezervi SAD:

"Mi moramo imati strategiju koja će regulisati financijski sistem u cjelini, sveobuhvatno, ne samo pojedine komponente", rekao je Bernanke.

Njegov komentar je usljedio u vrijeme kada američki Kongres radi na novom zakonu koji će korigirati financijske propise i kada se ključni zvaničnici pripremaju za sumit G-20 sljedećeg mjeseca u Londonu.

Istraživanje Svjetske banke, takodjer, pokazuje da trgovinska razmjena opada najbržim tempom u posljednjih 80 godina. Strauss-Khan kaže da će taj veliki pad vjerovatno nanijeti veliku štetu Africi.

"Mada je kriza sporije dostizala obale Afrike, mi svi znamo da ona dolazi i da će posljedice biti teške", kaže direkktor MMF-a.

Za zemlje koje se susreću sa rizikom, Evropska Unija podržava idjeu udvostručenja kriznog fonda MMF-a na 500 milijardi dolara. Predlaže se da dio tih sredstava može doći od zemalja koje imamju znatne novčane rezerve, kao Kina i Saudijska Arabija.

XS
SM
MD
LG