Linkovi

Prvi smo hodali na Mjesecu, sa Obamom ćemo prvi hodati na zemlji


Predsjednik Barack Obama je jučer ispunio još jedno od svojih predizbornih obećanja okončavajući ograničenja u korištenju federalnih fondova za istraživanje embrionske osnovne ćelije. Većina Amerikanaca podržavaju istraživanje jer može voditi mogućem pronalaženju lijeka za razne bolesti. Medjutim, Obamina odluka neće okončati oštra neslaganja o moralnosti takvih istraživanja. Za Glas Amerike izvještaj je pripremila Melinda Smith.

Kada je predsjednik Obama ušao, sala u Bijeloj kući je bila prepuna onih koji podržavaju medicinska istraživanja na osnovnim ćelijama ljudskog embriona. Prije nego je ukinuo ograničenja koja je postavio predsjednik Bush 2001. godine, Obama se obratio prisutnim.

"Danas izvršnom naredbom koju ću potpisati, donosimo promjenu za koju su se proteklih osam godina zalagali mnogi naučnici i istraživači, lječnici i inovatori, pacijenti i naši najdraži", rekao je Obama.

To je dio širih nastojanja Obamine administracije da odvoji nauku i politiku.

"Proteklih godina kada je riječ o istraživanju osnovne ljudske ćelije, umjesto daljih otkrića, naša vlada je prisiljavala, što je vjerujem pogrešano, na izbor izmedju razumne nauke i moralnih vrijednosti", rekao je Obama.

Predsjednik je zadužio Nacionalni institut za zdravlje da odredi etičke norme istraživanja na osnovnim ćelijama ljudskog embriona.

Istraživanje donosi nadu ljudima poput Romana Reeda, koji već 15 godina pati od povrijede kičmene moždine i vezan je za invalidska kolica.

Roman Reed, paraplegičar:

"Mi smo bili prvi koji su hodali na Mjesecu. Sa predsjednikom Obamom bićemo prvi koji ćemo hodati na Zemlji", kaže Reed.

Embrionske osnovne ćelije se mogu razviti u bilo koju ćeliju u ljudskom tijelu. Naučnici se nadaju da će ih dalja istraživanja dovesti do lijeka za povrijede kičmene moždine, Alzhajmerove bolesti i drugih neuroloških oboljenja, kao i dijabetesa i raka.

Ćelije se uzimaju iz laboratorijskih embrija koji bi se inače bacali. Mnogi,medjutim, i u tome vide moralno pitanje, kao republikanski senator Chris Smith:

"Tvrdnja da je embrijon koji neće biti korišteni za vještačku oplodnju bolje upotrijebiti za izdvajanje osnovne ćelije nego ih pustiti da odumru, jest dehumaniziranje i obezvrjedjenje ljudskog života", smatra senator Smith.

Ali, 60 posto Amerikanaca podržavaju istraživanja, kao i mnogi naučnici, medju kojima i dr. George Daley iz Dječije bolnice u Bostonu.

Dr. George Daley, Dječija bolnica u Bostonu:

"Nema dijela medicine na kojeg se osnovne ćelije ne odražavaju."

Medjutim, federalni fondovi neće odmah stići do laboratorija. Vlada prvo mora odlučiti o etičkim propisima i istraživačkim standardima.

Mada obećavajuće, istraživanje na osnovnim ćelijama možda i neće donijeti očekivane odgovore.

Biolog Sean Morrison istražuje osnovne ćelije, na Univerzitetu Michigen.

"Važno je da ljudi razumiju da istraživanja na osnovnim ljudskim ćelijama neće preko noći izlječiti povrijede kičmene moždine ili druge bolesti. To je komplikovan problem", kaže on.

Ali to ne umanjuje nadu nekih ljudi. Don Reed se nada da će istraživanje dovesti do otkrića ljeka za njegovog sina Romana.

Don Reed, otac paraplegičara:

"Ovo je važna stvar, ali moja borba nije završena sve dok moj sin ne prohoda."

XS
SM
MD
LG