Linkovi

Ekonomski oporavk SAD: Sačuvati krov nad glavom milionima porodica


Predsjednik SAD Barack Obama obznanio je plan čiji je cilj smanjiti broj slučajeva u kojima, u najkraćem, banke i drugi zajmodavci oduzimaju i prodaju kuće i stanove od dužnika koji nisu u stanju na vrijeme i uredno otplaćivati kredite za te kuće ili stanove. Mada realizacijom tog plana neće biti obuhvaćen baš svaki dužnik u nevolji, mnogi analitičari ističu da je to dobar korak u stabiliziranju tržišta nekretnina, tržišta na kojem se zapravo i začela finansijaka kriza u SAD

Merilee Maybee iz Phoenixa u Arizoni je jedna od dva miliona onih čiju su kuću ili stan zaplijenili kreditori:

"Oduzeto nam je.... oduzet svaki zid koji smo obojili, svaka biljka koju smo zasadili.... Sve što smo uradili.... nestalo."

Planom gospodina Baracka 275 milijardi dolara biće usmjereno kao pomoć dužnicima:

"Američki san imati vlastiti krov nad glavom ugrožen je kreditnom krizom koja prijeti i stabilnosti naše ekonomije i miru u porodicama i susjedstvima" - ističe američki predsjednik.

Planom pomoći moglo bi biti obuhvaćeno i do devet miliona kućevlasnika, svrstanih u dvije kategorije.... One čija nekretnina sada vrijedi manje od kreditnog zaduženja i one koji ne mogu plaćati mjesečnu ratu.

Prošlog mjeseca jedna od svakih 466 kuća bila je u nekoj od faza oduzimanja. Stavljanje oduzetih kuća ili stanova na tržište dodatno povećava ponudu i, u sada smanjenjoj tražnji, utiče na dalji pad cijena nekretnina, ističe glavni ekonomista Nacionalnogu udruženja za promet nekretnina Lawrence Yun:

"Previše prodavaca... premalo kupaca... pad cijena i ispod realnog nivoa... Ako na tržištu bude manji broj oduzetih kuća, to će pomoći stabiliziranju cijena i podstaći novu gradnju."

Zbog određenih ograničenja, neće svakom kućevlasniku u nevolji biti pomognuto, kaže Sharon Price iz Nacionalnog udruženja stanovanja, organizacije koja brine o poštivanju prava kupaca:

"Svi neće biti spašeni, milionima porodica kuće i stanovi će biti zaplijenjeni."

Po sadašnjim zakonskim odredbama kućevlasnik, dužnik u nevolji ne može otići na sud i proglasiti bankrot i pokrenuti proces promjene postojećih kreditinih uslova. Kongres razmatra mogućnost izmjene zakonskih odbrebi u tom smislu da sudije budu ovlaštene da posreduju i određuju nove, povoljnije kreditne uslove. Predsjednik Obama podržava takve promjene, dok iz Udruženja banaka i kreditora kupovine nekretnina upozoravaju da bi izmjene propisa o bankrotu mogle imati skupe posljedice.

Potpredsjednik Udruženja Francis Creighton ističe da bi i strani kreditori mogli biti time uplašeni i prestati ulagati u američko tržište kredita za nekretnine:

„Ako sudije budu ovlaštene da mijenjaju vrijednosti kredita, međunarodni investitori će zahtijevati veću kamatu na njihov uloženi novac, ili neće htjeti nikako ulagati u tu vrstu finansijskih trnsakcija."

Advokati, specijalisti za bankrot i predstavnici grupa za zaštitu potrošača kažu da kreditori često prodaju i prepodaju kredite novim investitorima koji ne mogu ili neće da pristanu na refinasiranje, čak i ako je to u interesu i dužnika i krajnjeg kreditora.

Plan predsjednika Obame ograničen je kućevlasnike koji žive u kupljenim kućama i stanovima. Kuće za odmor i stambene jedinice kupljene da bi bile iznajmljivane nisu obuhvaćene planom.Gospođa Price smatra da bi i jedinice za rentiranje trebalo štititi od oduzimanja:

"Iznajmljivane stambene jedinice čine od 25 do 40 posto onih nekretnina kojima širom Amerike prijeti plijenidba. I ako budu zaplijenjene, oni koji ih iznajmljuju takođe će biti izbačeni na ulicu."

Mnogi kupci kuća i stanova neće moći otplaćivati kredite ni pod povoljnijim uvjetima. Prema decembarskom izvještaju američke vlade, skoro 20 odsto onih koji su početkom prošle godine refinansirali, uzeli novi povoljniji kredit i otplatili stari nepovoljni, kasne sa otplatom.

Credit Suisse, međunarodna kompanija za pružanje finansijskih usluga, predviđa da će iduće godine biti više od osam miliona slučajeva oduzimanja kuća i stanova od onih koji nisu u stanju na vrijeme i uredno otplaćivati kredite.

XS
SM
MD
LG