Linkovi

Krijumčarenje droge: Mnogi putevi vode preko Balkana


U danas objavljenom izvještaju agencije Ujedinjenih naroda za suzbijanje droge upozorava se, između ostalog, da krijumčari koriste nove rute kroz zapadnu Afriku i Balkan. I iz Međunarodnog vijeća za kontrolu narkotika navodi se da se balkanske zemlje, kojima se tradicionalno krijumčarila droga iz Afganistana i centralne Azije u zapadnu Europu, sada učestalije koriste kao rute za prijevoza kokaina u Europu. Činjenicu da tim rutama protiče mnogo više droge potvrđuju podaci, primjera radi, britanskih zvaničnika za borbu protiv droge koji navode da je cijena kokaina na ulicama gradova u Britaniji drastično opala u zadnjih 10 godina i da očekuju dalji pad cijena.

Predsjedavajući Međunarodnog vijeća za kontrolu narkotika Hamid Ghodse ocijenio je da je presijecanje ruta za krijumčarenje kokaina i drugih droga jako bitno. Te putevi su, po njegovim riječima postali dobro uhodani, krijumčari organizirani, a Balkan, leglo kriminala i nasilja tokom rata u bivšoj Jugoslaviji, postao je jednom od najsigurnijih zona za transport droge.

I u jednom ranijem izvještaju Ujedinjenih naroda, kao i u ovom današnjem, navedeno je kako je organizirani kriminal na Balkanu i sprega kriminalaca, političara i sumnjivih poslovnih ljudi i dalje veliki izazov za policije više zemalja te regije.

Prema podacima nadležnih službi na Kosovu, količine zaplijenjenog krijumčarenog kokaina su povećane, ali heroin, kako procjenjuju, ostaje glavna droga koja se krijumčari preko Kosova. Predstavnici Međunarodnog vijeća za kontrolu narkotika procjenjuju da se preko Balkana godišnje preveze 100 tona heroina.

Potpukovnik Fatos Haziri, načelnik Odjela kosovske policije za suzbijanje organiziranog kriminala kaže:

"Prema prošlogodišnjim statistikama može se primjetiti lagano povećanje krijumčarenja, ali možemo reći da bi da to povećanje nije alarmirajuće."

Po uvjerenju gospodina Hazirija, politička i ekonomska nestabilnost u regiji je glavni razlog što što krijumčari dosta lako i bez velike opasnosti da budu uhvaćeni sa drogom prelaze granice. Droga, tvrdi on, potiče iz drugih zemalja:

"Krijumčarenje u zemljama istočnoe Europi se ustabililo. U svakoj od tih zemalja nedostaje ustrajnosti i djelotvornosti da bi se iskorijenilo krijumčarenje. Kosovo nije jedina crna rupa, droga ne potječe odavdje. Kokain i heroin se ne proizvode ovdje. Ali politička i ekonomska nestabilnost je privukla kriminalne grupe kojima nije bilo tečko da uvide da je prolazak granica vrlo jednostavan."

U danas objavljenom izvještaju agencija Ujedinjenih Naroda za suzbijanje droge takođe se ističe da je zapadna Afrika postala veliko čvorište za za dalje rasturanje kokaina prokrijumčarenog iz zemalja Južne Amerike. Krijumčari su, jednostavno rečeno, prešli sa puteva koji su vodili preko Kariba i sjevernog Atlantika, kako bi izbjegli američke i britanske pomorske luke u kojima je kontrola daleko rigoroznija i uspješnija nego u lukama afričkih zemalja.

XS
SM
MD
LG