Linkovi

SAD: Olakšice za kućevlasnike, dužnike u financijskim nevoljama


Američki predsjednik Barack Obama objavio pojedinosti plana o hipotekarskim stambenim zajmovima, plana za kojeg kaže da će omogućiti da devet milijuna Amerikanaca zadrže svoje kuće ili stanove. Gospodin Obama o detaljima tog plana govorio je u Arizoni, saveznoj državi koja je posebno teško pogođena kućevlasničkom krizom. Takozvani "Kućevlasnički plan za stabilnost i pristupačnost" bit će usmjeren na restrukturiranje hipotekarskih stambenih zajmova, kako bi mjesečne otplate bile podnošljive za financijski opterećene kućevlasnike. U nekim slučajevima, vlada će financijski sudjelovati u zajmovima koji su modificirani kako bi se izbjegla plijenidba.

Gospodin Obama je uvjeren da će njegov plan olakšati položaj kućevlasnika koji trenutno ne mogu refinancirati kuće jer je, u međuvremenu, vrijednost nekretnina na američkom tržištu uveliko pala. Taj plan bi trebao pomoći obiteljima koje imaju zajmove s visokim kamatama koje ne mogu otplaćivati. Pomoći će se i kućevlasnicima kojima prijeti da u bliskoj budućnosti neće moći otplaćivati svoje hipotekarske zajmove. Američki je predsjednik naglasio kako njegov plan neće pomagati spekulantima, nepoštenim zajmodavcima ili osobama koje su kupile kuće znajući da si to ne mogu priuštiti.

Danas su se pojavili i novi znaci da stambeni i industrijski sektor američkog gospodarstva i dalje pogađa recesija. Ministarstvo trgovine je saopćilo da je broj novih kuća koje se počinju graditi u siječnju pao na najnižu razinu u povijesti aameričke stanogradnje.

XS
SM
MD
LG