Linkovi

Republikanci u SAD: Kako iz opozicije ponovo u poziciju


Ubrzo nakon što je Barack Obama, član Demokratske stranke, preuzeo Bijelu kuću, opozicona Republikanska stranka izabrala je Amerikanca afričkog porijekla Michaela Steele-a za predsjedavajućeg stranke. Tim izborom po prvi put su u američkoj povijesti na vrhu obje stranke crnci, naravno uz napomenu da gospodin Obama formalno nije čelnik Demokrata, ali jeste osoba na čijem je imidžu Demoktarska stranka gradila staregiju koja joj je donijela i Bijelu kuću i većinu u oba doma Kongresa. Uz mnoge analize karakteristične za februar, mjesec koji se u Sjedinjenim Državama obilježava kao mjesec povijesti američkih crnaca, analitičari pokušavaju odgovoriti i na pitanje da li izborom Michaela Steele-a Republikanci, a i on svojim djelovanjem kao predsjedavajući stranke, mogu zaustaviti pad, pa onda i povećati podršku crnačkog biračkog tijela.

Na predsjedničke izbore prošlog novembra crnci su izašli u najvećem broju do tada. Istraživanja biračkog raspoloženja pokazala su da je mogućnost izbora prvog predsjednika crnca osnovni razlog entuzijazma crnih glasača. Njih 95 odsto glasali su za Baracka Obamu.

Lillian Jacskon iz Ohia-a je bila jedna od njih:.

"Hvala bogu da sam živa da glasam za njega."

Po procjenama prošle je godine bilo više od 16 miliona crnaca sa pravom glasa, a 66 odsto njih je glasalo. Čak i na vrhuncu crnačkog pokreta za ljudska prava oba ta pokazatelja bila su manja.

Daniel Harris, profesor vašingtonskog univeriteta Howard na takav trend gleda sa određenom rezervom:

"Ne mogu reći da će glasački entuzijazam crnih biti nastavljen. Obama je prvi. A sve prvo u mnogim slučajevima je simbolično."

Uz Obamu kao prvog, još je nešto prvo. Republikanska stranka izabrala je Michaela Steele-a, crnca, kao predsjedavajućeg stranke na nacionalnom nivou. Bivši zamjenik guvernera savezne države Maryland najavio je novi smjer:

"Vrijeme za nešto sasvim drugačije. I to ćemo ostvariti."

Tako ovih dana, kada Sjedinjene Države obilježavaju 200. godišnjicu rođenja Abrahama Lincolna, predsjednika koji se izborio za ukidanje ropstva crnaca, crnci vode obje stranke. Strateg Republikanske stranke Tom Feehery kaže da bi Lincoln bio vrlo zadovoljan jer....

"... ljude sada cijene po tome što jesu, a ne kako izgledaju."

Prošlog novembra za Johna McCaina, kandidata Republikanaca, glasalo je od 100 crnaca samo četiri. A 2006. godine , kada je Michael Steele u Marylandu bio biran za senatora, dobio je četvrtinu glasova crnaca izašlih na glasanje. U nacionalnom štabu Republikanske stranke mnogi misle da bi on u vremenu koje dolazi mogao pomoći da poruke stranke prodru mnogo šire.

Seth Wimer, predsjedavajući Republikanaca u državi Delaware, ističe:

"Osobna odgovornost, sloboda, slobodno tržište.... to su poruke prijemčive svakome, bez obzira na godine, rasu, pol...."

John McCain je pobijedio u saveznim državama američkog juga i zapada, tamo gdje vjerski konzervativci dominiraju. Po izbornim podacima, za njega je glasalo troje od četvoro evangelista, glasača koji se uobijačeno protive abortusu, pravu homoseksualaca i ispoljavaju antipatiju prema federalnoj vladi. I u crnačkim crkvama slične su vjerske i konzevativne teme. Crnci su, međutim, u prosjeku siromašniji od bijelaca. Prema vladinim podacima, blizu jedne četvrtine živi ispod linije siromaštva, dok se manje od destine bijelaca smatra siromašnim.

Zbog toga, kaže profesor Harris, za razliku od Republikanaca, većina američkih crnaca na federalnu vladu gleda kao na zaštitnika njihovih interesa:

"Ne možete otići u crnačku sredinu i reći ... dijelimo vaše osobne i porodične vrijednosti... a onda se okrenuti i vući političke poteze sa negativnim utjecajem na taj dio Amerikanaca."

Dave Bositis iz Centra za političke i ekonomske analize je još oštriji:

"Sve dok su bijeli konzervativci sa juga srž Republiaknske stranke, crni glasači je neće podržavati."

Gospodin Feehery se slaže i nada da će stranka prestati "ići uz nos" vladi, ako želi stranačku podršku proširiti, uključujući i crnce:

"Mislim da Steele, već samim svojim predsjedavanjem, može početi proces mijenjanja stranke, sada stranke bijelih južnjaka."

Ovih dana, u vrijeme ekonomskog poniranja, kada novi američki predsjednik želi stimulatvni paket koji će rezultirati otvaranjem miliona radnih mjesta, Michael Steele je oštro protiv vladinog trošenja novca poreskih obveznika. Novi predsjedavajući Republikanske stranke nedavno je čak ustvrdio da vlada koju predvodi Obama neće nikada otvoriti ni jedno novo radno mjesto.

XS
SM
MD
LG