Linkovi

Republika Srpka: Protest radnika "Birča" u Banjaluci


Uz parole «Fabrika je naš život»,»Ko će hraniti našu djecu», »Sudbina Birča je u vašim rukama» i druge, više stotina radnika Fabrike glinice «Birač» iz Zvornika je danas mirno protestvovalo na centralnom trgu u Banjaluci tražeći, kako su istakli, samo pravo na rad i pristojne zarade. Naime, zbog poremećaja na svjetskom tržištu došlo je do znatnog smanjenja cijene glinice tako da je posljednjih mjeseci proizvodna cijena znatno veća od prodajne.To je dovelo do stvaranja gubitaka od oko 50 miliona konvertibilnih maraka, otpuštanja dijela radnika i smanjenje proizvodnje na svega 20 procenata, tako da je opstanak ovog kolektiva, koji je prije nekoliko godina kupila jedna litvanska kompanija, doveden u pitanje.

«Čitava proizvodnja je dovedena u pitanje i ugroženo je negdje oko 1.100 radnika, kao i hiljadu radnika «Boksita» iz Milića, te radnici željeznica kao i svi ostali sistemi, tako da je zbog problema u proizvodnji «Birača» dovedena u pitanje egzistencija oko 6.000 ljudi,» naglašava predsjednik sindikata Fabrike glinice Petar Tomić.

»U avgustu je cijena glinice bila 435 dolara i to je cijena koja u potpunosti odgovara Fabrici glinice»Birač». Međutim, ova današnja cijena koja je 170 dolara po toni ne odgovara nikako jer je naša proizvodna cijena oko 320 dolara» - dodaje Tomić.

Predstavnici radnika i vlasnika litvanske kompanije su danas tim povodom razgovarali sa predsjednikom Vlade Republike Srpske Miloradom Dodikom koji im je obećao da će entitetska vlada pomoći u rješavanju dijela problema koji su nastali kao posljedica svjetske ekonomske krize. Istovremeno, sindikalci traže očuvanje proizvodnje bez obzira da li će to obezbjediti poslodavci ili Vlada.

«Mi tražimo da za onaj rad koji rade radnici da primaju adekvatne plate. Kakvi su odnosi Vlade i vlasnika i koliko traže vlasnici od Vlade to je stvar vlasnika i Vlade i mislim da nije realno i logično da sindikat to traži» - ističe predsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske Obrad Belenzada.

»Suština svih tih koji ovdje kod nas kupuju nacionalna bogatstva je da skup kapital na svjetskom tržištu plasiraju ovdje, ne gledajući koliko to košta i da zarade, a nama kako bude.To je ključ problema» - naglašava predsjednik sindikata udruženih radnika energetike Dušan Vrhovac, ističući da je «Birač»dobijao jeftiniju električnu energiju i da se i sada, kako kaže, misli izvući na jeftiniju električnu energiju.

»Nije problem ako je to interes i građana i Republike Srpske, ali sumnjam da je upravo tako. U vrijeme dok je na svjetskom tržištu bila enormna cijena boksita onda je bilo sve u redu. Gdje su sada viškovi tih para i zašto se sada ne vrate u fabriku u korist radnika?» - pita se Vrhovac.

Obrad Belenzada, s tim u vezi, pooručuje:

»Ukoliko privreda ne bude u prvom planu, ovakvih skupova će još biti i dešavaće se mnogo veći i mnogo širi. Mora se konačno shvatiti da je privreda u prvom planu i da se od nje, ipak, živi. Jalove reforme koje se nama, evo, zadnjih deset godina spočitavaju i govore, mislim da od toga radnici nemaju koristi. Radnici imaju koristi od toga da im se omogući da rade i zarade i primaju svoje plate» - zaključuje Belenzada.

Današnje protesno okupljanje je proteklo bez incidenata a radnicima Fabrike glinice «Birač» su pristigli telegrami podrške, između ostalog, i iz mostarskog «Aluminija», »Željezare» Zenica, banjalučkog «Jelšingrada» i još nekih preduzeća iz oblasti metalske industrije iz oba entiteta koja se, zbog svjetske ekonomske krize, suočavaju sa sličnim problemima.

XS
SM
MD
LG