Linkovi

Paket mjera ekonomskog oporavka SAD: Rasprava u Senatu se nastavlja


Predsjednik SAD Barack Obama zatražio je i danas od Senata da prihvati ogromni stimulativni paket ekonomskih mjera, istakavši da je neodgovorno odgađati usvajanje paketa dok milioni Amerikanaca gube radna mjesta. On je danas u Bijeloj kući rekao da je od početka recesije zatvoreno 3,6 miliona radnih mjesta i dodao da se reagovati mora odmah, ili će se u protivnom urgentna i sve veća ekonomska kriza pretvoriti u katastrofu.

U međuvremenu Senat nastavlja debatu o stimulativnom paketu mjera uz kritike senataora Republikanaca da program predviđa previše trošenja novca, a premalo poreskih olakšica. Lider demokratske većine senator Harry Reid je upozorio u nekoliko navrata da će recesija trajati godinama, ukoliko se prijedlog ne prihvati I ne krene u njegovu realizaciju. Lider republikanske manjine senator Mitch McConnell je prijedlog nazvao greškom od hiljadu milijardi dolara, koju SAD jednostavno ne mogu priuštiti.

Predsjednik Obama je danas priznao da prijedlog stimulativnog paketa mjera doista nije savršen, ali da je adekvatne opsežnosti i prioriteta koji će omogućiti stvaranje novih radnih mjesta i uspostaviti temelje za dugoročni razvoj.

XS
SM
MD
LG