Linkovi

Korejski poluotok: Sjeverna Koreja podstiče tenzije


U posljednje vrijeme Washington i Seoul pažljivo prate djelovanje sjevernokorejskog komunističkog režima, nakon izvještaja da Pyongyang priprema testiranje balističkog projektila dugog dometa. Analitičari to tumače kao pokušaj Sjeverne Koreje da izvrši pritisak na južnokorejsku vladu i privuče pažnju američkog predsjednika Baracka Obame.

Kada su u pitanju testovi te vrste da podsjetimo na dva koja su skrenula pažnuju međunarodne javnosti. Sjeverna Koreja je uspješno testirala raketu Taepodong 1, uputivši je preko Japana 1998. godine. Testiranje rakete Taepodong 2 u 2006. godini smatra se neuspješnim. Sada, prema medijskinm izvještajima Pyongyang priprema testiranje još jedne rakete tipa Taepodong 2.

Iz State Departmena potvrđuju da je sjevernokorejski raketni program predmet zabrinutosti u regionu. Glasnogovornik Robert Wood kaže:

"Lansiranje sjevernokorejske rakete ne bi bilo od pomoći i, sasvim otvoreno, bila bi to provokacija."

Prošle sedmice, Pyongyang je objavio da poništava sve sporazume o nenapadanju potpisane sa Južnom Korejom. Odnosi sjevernog i južnog susjeda pogoršali su se otkad je novi južnokorejski predsjednik Lee Myung-bak prošle godine preuzeo dužnost. On je obustavio veći dio ekonomske pomoći koju su obećali njegovi prethodnici i insistira na tome da Sjeverna Koreja mora potpuno odustati od svog nuklearnog programa.

Američki eksperti smatraju da Sjevernja Koreja pokušava da zastraši južnog susjeda i privuče pažnju Obamine administracije. Bruce Klinger iz fondacije Heritage ističe:

"Oni šalju poruku prema Obami, nadajući se da će utjecati na njegovu politiku još u fazi formuliranja te politike."

Washington i Pyongyang su bili uključeni u šestostrane razgovore čiji je krajnji cilj okončati sjevernokorejski nuklearni program. Ti su razgovori su zastali oko nesaglasnosti kako da se verificiraju zvanična saopštenja Pyongyanga. Administracija bivšeg predsjednika George Busha odbijala je da se njeni predstavnici sastanu sa bilo kojim više rangiranim sjevernokorejskim rukovodiocem.

Neki eksperti smatraju da bi Washington trebao poslati specijalnog izaslanika na razgovore sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong-ilom. Evans Revere, predsjednik Udruženja Korejanaca u New Yorku, ističe:

"Sjeverna Koreja neće od nuklearnog naoružanja odustati na bazi odluke nekog zamjenika, pomoćnika ili ministra vanjskih poslova. To će biti odluka samoga vrha. Mi sada ne razgovaramo sa samim vrhom, a možda bismo trebali."

Nova američka državna tajnica Hillary Clinton dala je do znanja da Washington ponovo razmatra politiku prema Sjevernoj Koreji i da smatra da mora hitno djelovati kako bi bilo spriječeno širenje nuklearnih kapaciteta i ambicija sjevernokorejskog režima.

XS
SM
MD
LG