Linkovi

Hispanici obradovani Obaminom administracijom


Hispanici su najbrojnija manjina u Sjedinjenim Državama, i kao i druge manjine očekuju od administracije Baracka Obame da riješi trenutnu ekonomsku krizu i pokrene rješavanje mnogih drugih pitanja. Za Hispanike, koji sada čine 15 procenata ukupne populacije Sjedinjenih Država, imigracijska politika i obrazovanje su u vrhu prioriteta. Za Glas Amerike, iz Los Angelesa izvještava Mike O Sullivan.

U Sjedinjenim državama ima više od 45 miliona Hispanika, i mnogi su obradovani novom Obaminom administracijom.

Randy Juardo Ertil, iz agencije za socijalne aktivnosti u Pasadeni u Californiji kaže da Hispanici žele promjene.

"Oni žele unaprijedjenje našeg društva, unaprijedjenje naših zajednica u smislu obrazovanja, ekonomskog napretka, zdravstvene zaštite, sigurnosti na našim ulicama, posebno u centralnim dijelovima velikih gradova. Očekivanja su velika", kaže on.

Hispanici čine ključni dio radnika u uslužnim djelatnostima, u fabrikama i na poljima. Oni su, takodjer, najbrže rasuća manjina, sa stopom rasta od 3 posto godišnje.

Predsjednik Obama je na nekoliko mjesta u svom kabinetu izabrao Hispanike, uključujući senatora iz Colorada, Kena Salazara kao ministra za brigu o nacionalnom bogatstvu zemlje i kongresmenku Hildu Solis, kao ministricu rada. Ali mnogi kažu da je novi predsjednik trebao uzeti više Hispanika da rade u njegovoj administraciji.

Rosalinda Gold je iz Nacionalnog udruženja izabranih i imenovanih zvaničnika Hispanika.

"Očekujemo od Obame da izmedju velikog broja talentiranih političara hispaničkog porijekla odabere više njih za svoj tim na svim nivoima njegove administracije u različitim područjima djelovanja kako bi pomogli, radeći sa njim i ostalim u zemlji da riješe ekonomske probleme, i odgovore na naše izazove ovdje i u inostranstvu", kaže gospodja Gold.

Mnogi Amerikanci se nadaju da će Obama riješiti tijesno povezano pitanje imigracijskih reformi i granične sigurnosti. Milioni ljudi ilegalno prelaze granicu iz Meksika i sada su dio američke ekonomije.

Sa pojačanom kontrolom granica i boljom kontrolom radnih mjesta, ti ilegalni imigranti podliježu deportaciji. Kritičari kažu da to razara porodice.

Medjutim, hispanički lideri kažu da su drugi problemi preči za tu zajednicu. Harry Pachon, iz istraživačkog Instituta Tomas Rivera Policy , ukazuje na neke od tih problema.

"Obrazovanje, ekonomija, jednako kao kriminal i droge, jer su dijelovi gradova u kojima žive siromašni Hispanici, i geta mjesta gdje ima najviše droge i kriminala", kaže Pachon.

Hispanici su u Sjedinjenim Državama, mlada populacija, prosječne starosne dobi od 28 godina. Mnogi od novog predsjednika očekuju novu šansu, kaže Arturo Ybarra iz Latino Organizacije Watts/Century.

"Gospodine predsjedniče, gotovo 70 posto Hispanika je na izborima glasalo za vas. Mi sada od vas ne zahtijevamo ništa više nego da budete fer", kaže Arturo.

Očekuje se da će Hispanici sredinom ovog stoljeća činiti 30 posto ukupnog stanovništva Sjedinjenih Država. Mnogi od njihovih lidera i aktivista kažu da žele da novi predsjednik počne govoriti o potrebama njihove rastuće zajednice.

XS
SM
MD
LG