Linkovi

Mnogi u muslimanskom svijetu pozdravljaju dolazak Baracka Obame


Mnogi u muslimanskom svijetu pozdravljaju dolazak Baracka Obame za novog predsjednika Sjedinjenih Država, ali ima i izraza opreza u pogledu toga koliko će zaista Sjedinjene Države promijeniti odnose sa muslimanskim svijetom. Predsjednik Obama je prvi predsjednik u američkoj istoriji koji se u svom inauguralnom govoru direktno obratio muslimanima širom svijeta. O rekacijama u muslimanskom svijetu za Glas Amerike izvještava Ravi Khanna.

U svom inauguralnom govoru predsjednik Obama je ponudio nove odnose sa muslimanskim zemljama.

Barack Obama:

"Muslimanskom svijetu poručujemo da tražimo nove puteve napretka, zasnovane na uzajamnom interesu i uzajamnom poštovanju. Liderima širom svijeta koji traže sukob, ili koji za slabosti svojih zajednica okrivljuju Zapad, poručujemo da će ih njihovi narodi suditi po tome šta su izgradili, a ne šta su razorili."

Sa rijetkim izuzetcima, većina muslimana je pozdravila novi ton koji je donio predsjednik Obama.

Ayman Daraghmeh, zvaničnik Hamasa u Palestinskom parlamentarnom vijeću je optimističan.

"Ja mogu očekivati nešto bolje jer je Obama o muslimanskom svijetu, islamskom svijetu govorio na novi način", kaže on.

U Iraku, vlada je izrazila nadu da će Sjedinjene Države povući svoje vojnike prije isteka 2011., kako je to dogovoreno sa predsjednikom Bushom.

Ali al-Dabbagh je glasnogovornik iračke vlade.

"Iračani su bili zabrinuti zbog preuranjenog povlačenja vojnika, ali sa jasnom vizijom nove administracije, i unapredjenom sigurnošću, iračka vlada je spremna", kaže al-Dabbagh.

U Afganistanu, bivši zvaničnik Talibana, mullah Abdul Salam Zaeef, odbacuje Obamin plan slanja dodatnih američkih vojnika u Afganistan. Drugi tvrde da će povećano prisustvo inostranih vojnika u Afganistanu donijeti više nesigurnosti.

Ali, neki članovi Parlamenta sa više optimizma gledaju na namjere novog američkog predsjednika.

Shukria Barkzai, član Iračkog parlamenta:

"Obamin inauguralni govor je bio kristalno jasan. On je rekao uzjamano razumjevanje, uzajamno poštovanje, to je ono što muslimani žele.“

U Teheranu su, takodjer, pomiješana osjećanja. Iranska vlada kaže da čeka kakve će praktične korake prema Teheranu poduzeti predsjednik Obama, posebno oko nuklearnog programa Irana.

Ali stanovnici Teherana su optimistični.

"Mislim da je za Iran ovo najbolja prilika da unaprijedi odnose sa Sjedinjenim Državama, jer su zbog nedostatka tih veza sa Amerikom sve zemlje na nas izvršile pritisak. Na taj način bi mogli smanjiti taj pritisak", kaže stanovnik Teherana.

U indijskom dijelu Kashmira, neki očekuju drugačiju američku politiku jer je bilo izvještaja da bi Obama mogao imenovati specijalnog izaslanika za rješavanje kašmirskog nesporazuma izmedju Indije i Pakistana.

"Američka vanjska politika će uglavnom biti ista kao i prije, samo će se dijelom razlikovati s obzirom da dolazi sa drugačijim sadržajem i pozadinom", kaže politički analitičar Khursheed-ul-Islam.

U Keniji, u školi koja nosi ime predsjednika Obame,mnogo je emocija.

Lamek Awinyo je učitelj u toj školi.

"Obama je postao neko i mi vjerujemo da će inspirisati naše djake i da će i oni postati neko u društvu", kaže on.

Predsjednik Obama je u utorak ušao u istoriju kao prvi Afro-Amerikanac predsjednik Amerike. On je sada dio talasa nade u Sjedinjenim Državama i ostatku svijeta dok se priprema da uspostavi novu eru američkih odnosa sa muslimanskim zemljama.

XS
SM
MD
LG