Linkovi

Evropska unija i BiH: Tražite, a niste zaslužili


Danas se u Briselu predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović susreo sa visokim predstavnikom EU Javierom Solanom koji je i tu priliku iskoristio da ukaže da je ova godina važna za BiH, te da će, da bi se planovi ostvarili - poput onog da BiH do kraja 2009. stekne kandidatski status – bosanskohercegovački političari morati da načine neke od ključnih koraka prema traženim reformama.

Gost iz BiH je svome domaćinu morao dati za pravo kada tvrdi da je BiH stala u reformama i integracijskom procesu, da se, ukoliko se žele bilo kakvi rezultati, mora činiti više i bolje. Brisel, prije svega, ukazao je Solana, očekuje da se postigne rješenje za državnu imovinu , kao i da se nađe rješenje statusa Brčkog. Ukoliko bosanskohercegovački političari urade svoj dio posla, otvoriće mogućnost i EU da realizuje planirani snažniji angažman u BiH, koji bi se, pored ostalog, ogledao i u gašenju misije Visokog predstavnika, umjesto kojega bi bio specijalni evropski predstavnik, kao spona između dva partnera. Da bi se to i desilo, neophodna je, prvestveno, pozitivna politička klima.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović je morao priznati:

"Stvarna prepreka jesu unutrašnji odnosi u BiH, gdje često nema saglasnosti oko ključnih pitanja.Optimizam i nada jeste potpisivanje Prudskog sporazuma kao dogovora ključnih lidera iz tri konstitutivna naroda".

Ipak, gospodin Radmanović je uvjeren, kako je rekao, da se sa ovom godinom može krenuti naprijed i do kraja godine stići do kandidatskog statusa.

Da li to najava ozbiljna, bilo je pitanje je za njegovog domaćina, visokog predstavnika EU Javiera Solanu:

"U svakom slučaju ono što mi predsjedavajući Predsjedništva BiH kaže, ja prihvatam ozbiljno. Ako mi kaže da će ozbiljno raditi na tome, ja to prihvatam ozbiljno. Ako je već tako, mogu razumjeti da će biti u poziciji da se kreću pozitivnim smjerom".

Međutim, Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Miroslav Lajčak, koji se danas susreo sa ćlanovima delegacijom Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu je mišljenja da trenutno za aplikaciju BiH za članstvo u EU nema prostora, jer iza aplikacije nema ozbiljnih rezulatat koji bi je podržali:

"Moram da kažem otvoreno da je filozofija razgovora o evropskoj perspektivi BiH pogrešna, jer svi govore o pripremama za podnošenje aplikacije za članstvo, šalju poruku EU da očekuju da BiH tokom ove godine postane kandidatska zemlja, a ne govore o tome šta su spremni za to da urade. Rezultati su katastrofalni i danas je g. Solana skrenuo pažnju g. Radmanoviću vrlo jasno, direktno i otvoreno. Takođe i evropski parlamentarci su rekli - nemojte nas staviti u neprijatnu situaciju da moramo odbiti aplikaciju. Umjesto zahtjeva, ubjedite nas konkretnim koracima i akcijama da ste zaslužili da se vaš zahtjev razmatra. A poruka sa današnjih sastanaka je… još uvijek niste zaslužili, ali imamo vremena, hajde da uradimo sve da iskoristimo to vrijeme".

XS
SM
MD
LG