Linkovi

Otvara se novo poglavlje u vanjskoj politici


U inauguralnom govoru jučer je predsjednik Barack Obama, između ostaloga, pokazao da namjerava biti i novi glas američke diplomacije, obećavajući odlučnost i obnovu liderske uloge Amerike. U svom govoru on se obratio, ne samo američkom narodu, nego cijelom svijetu:

"Svim narodima i vladama svijeta koji ovo gledaju danas, od najvećih gradova svijeta, do malog sela u kojem je rođen moj otac, poručujem: Amerika je prijatelj svake zemlje, svakog muškarca, žene i djeteta koji tragaju za dostojanstvenom budućnosti u miru, a mi smo ponovno spremni da vodimo!"Uz predsjednika Busha odmah iza njega, Barack Obama je rekao da će Amerika voditi svojim primjerom, i da neće žrtvovati ideale za bezbjednost. Obratio se i muslimanskom svijetu, pozivajući na međusobno poštovanje. Predsjednik Obama je također rekao da će se Amerika polako početi povlačiti iz Iraka, i nastaviti raditi na miru u Afghanistanu. Imao je poruku i za diktatore koji vrše represiju nad ljudima:

"Onima koji se drže vlasti putem korupcije , prijevare, ušutkivanja disidenata - znajte da ste na krivoj strani povijesti, ali znajte i da ćemo i mi pružiti ruku saradnje i pomoći ako se vaše pesnice otvore."


Oštra i jasna je bila i poruka onima koji šire teror:

"Vama danas poručujemo da nam je duh jak i ne može biti uništen. Ne možete nas nadmašiti, i mi ćemo vas poraziti."

Novi američki predsjednik je svijetu u razvoju je poručio sljedeće:

"Narodima siromašnih zemalja obećavamo pomoć kako bi i vaše farme cvjetale, kako bi vaša voda bila čista, vaša izgladnjela tijela nahranjena, a vaše duše bliže slobodi."


Predsjednik Barack Obama se danas u toku dana sastaje i sa svojim timom za nacionalnu sigurnost, kada će se razgovarati o postepenom povlačenju borbenih trupa iz Iraka i planu da se udvostruči broj trupa u Afghanistanu.
XS
SM
MD
LG