Linkovi

Washington pred inauguraciju: Sve je u znaku Obaminog slogana "Yes, we can"


U glavnom gradu SAD pripreme za inauguraciju novog predsjednika su u završnoj fazi. Ispred zgrade Kongresa, na Capitol Hillu, gje će Barack Obama svečano položiti zakletvu, sve je preuređeno za tu priliku, kao i duž puta kojim proći idući od Kongresa do Bijele kuće. Očekuje se da će nekoliko miliona Amerikanaca doći u Washington u kojem je već sve u znaku Obame.

"Ja ću od vas tražiti da mi se pridružite kako bi obnovili ovu zemlju...na način na koji se radilo u Americi tokom 221 godine...blok po blok, ciglu po ciglu...žuljevitom rukom uz žuljevitu ruku" – u više navrata, na ovaj ili sličan način pozivao svoje sugrađane Barack Obama.

"Gledao sam podijum izgrađen za čin davanja zakletve… i onda mi je odjednom sinulo… To će biti ravno govoru Martina Luthera Kinga… to što će se Obama zakleti kao predsjednik...Američki crnac na mjestu kojeg su gradili robovi, crnci" - kaže jedan stanovnik Washingtona, takođe crnac, vraćajući se sasinom sa Capitol Hilla.

"Ovo štose sada dešava neviđeni je fenomen" - kaže vlasnica prodavnice suvenira i dodaje: "Sve sa Obaminom slikom se prodaje. I drugačije je nego ranije, jer se prodaje i izvan američkih granica."

Jedan kupac gleda na medaljon, na kojem piše da je napravljen u Kini. Žena do njega kaže da sve skupa podsjeća na vjeridbu princeze Diane i princa Charlesa i poredi "obamamaniju" sa krunisanjem.

"Očekujemo da nam donese boljitak" - kaže druga žena dok odjekuju Obamine riječi: "Da mi možemo."

"Imam sličan osjećaj, isto uzbuđenje, kao kada je Nelson Mandela izabran za predsjednika. I želim da budem tu da to osjetim" - kaže jedan mladić, posjetilac iz Južne Afrike.

"Bio sam bez inspiracije. Obama me je podstakao, inspirirao. On je pun života...uz njega i sa njim ne možete pogriješiti...Vuče porijeklo iz više različitih nacionalnosti, tako da u njegov portret ima smisla unijeti više različitih boja" - govori jedan slikar dok slika Obamin lik.

Vlasnik tvornice pokretnih platformi za parade kaže da se raduje danu kada će na paradi voziti jednu od platformi i gledati lica milona sretne djece i ljudi koji će u tome uživati.

"I to je prava nagrada, mi to radimo za američki narod" – dodaje, ne bez ponosa.

U Georgetownu, popularnom dijelu Washingtona gdje se, posebno rado i često, okupljaju mladih, vlasnica slastičarne pravi inauguralne kolače. Raduje se ukusno i lijepo napravljenim kolačima sa Obaminim likom. Naručuju ih senatori, novinari, razni ljudi… dolaze i naručuju ih, kao sve druge vrste kolača na temu inauguracije.

"Da, mi možemo…. mi zaista možemo napraviti veliki broj kolača" - parafrazira Obamin slogan vlasnica slastičarne.

U aveniji Pennsylvania, duž koje je i Bijela kuća, dok šeta sa ženom postariji čovjek kaže da je novi lider lijepa promjena:

"To je istorijski događaj, teško je ne biti dio toga" - kaže posjetiteljka Muzeja novinarstva, nedaleko od Capitola, a druga dodaje:

"Mislim da ću čin inauguracije i ostalo gledati na televiziji, kako bih izbjegla gužvu."

"Biti svjedok velikog istorijskog događaja u mom vijeku, a ja sam još uvijek veoma mlada, to je zaista lijepo" - kaže jedna djevojčica.

"Iz mnoštva smo jedno, sve dok dišemo mi se nadamo. I kada se susretnemo sa cinizmom i sumnjama, sa onima koji nam kažu da ne možemo, mi ćemo im odgovoriti tim bezbroj puta ponovljenim uvjerenjem koje izražava duh naroda: Da, mi možemo. Hvala vam. Bog vas blagoslovio. Bog blagoslovio Sjedinjene Američke Države" – takođe su riječi 44. američkog predsjednika koje se ovih dana mogu čuti na mnogim mjestima niklim u danima dok se Washington priprema za 20. januar, dan inauguracije Baracka Obame.

XS
SM
MD
LG