Linkovi

Zdravlje: Da li je internet pouzdan izvor informacija?


Milioni korisnika interneta u Sjedinjenim državama su barem jednom potražili informacije o onome što ih možda čini bolesnim. Međutim nema garancije da se na internetu može naći odgovor ili pouzdan izvor informacija. Ipak mnogima, internet možda spašava život.

40-godišnja Stacey Vaselany se odmarala uz čašu vina kada je prvi put osjetila snažan bol.

Osjetila sam bol u vratu i bio je užasan, kao da me neko ubo nožem, bol kakav prije nikada nisam osjetila, kaže ona.

Nakon nekoliko dana, opet ga je osjetila, dok je pila pivo. Onda je na internet pretraživaču ukucala: bol u limfnim žlijezdama nakon pijenja alkohola. Rezultat pretrage su bile stranice o Hodgkins limfomi.

Pomislila sam: pa to je rak, ja to nemam.

Ubrzo nakon toga osjetila je malo zadebljanje na vratu. Njen doktor je vjerovao da se radi o infekciji, ali su ipak zatražili mišljenje onkologa Alana Lichtina.

Kada sam čuo njenu priču, pretpostavio sam da se radi o Hodgkinsovoj bolesti jer bol u limfnim žlijezdama uzrokovan alkoholom je rijedak simptom, ali se dešava, kaže doktor Lichtin.

Biopsija je pokazala da Stacey zaista ima Hodgkins limfomu. Ali bolest je rano otkrivena i Stacey je podvrgnuta hemoterapiji i radijaciji. Bolest se povukla i Stacey sada slavi.

Prema svjetskim internet statistikama, gotovo milijarda i po ljudi širom svijeta regularno pretražuje internet. Milioni su na internetu potražili medicinske informacije. Kelli Harding je doktor pri univerzitetu Columbia.

Na neki način internet smatram opasnim putem ka hipohondriji jer se na njemu sada može naći toliko informacija, ali samo zato što vas boli glava, ne znači da imate tumor na mozgu, kaže Kelli Harding.

Problem leži u tome jer informacije mogu biti nepotpune ili netačne. Ali doktori ipak priznaju prednosti dobrih informacija sve dok njihovi pacijenti čitaju pouzdane izvore. Neki od njih uključuju Web MD i stranice poznatih bolnica i istraživačkih instituta.

XS
SM
MD
LG