Linkovi

Vlada Federacije BiH: Milijarda maraka za povoljne kredite privrednicima


Predstavnici vlade Federacije BiH, Saveza sindikata i Udruženja poslodavaca FBiH u kratkom vremenskom roku dogovorili su i danas potpisali dva dokumenta - Socijalni sporazum za naredne dvije godine, te Program mjera za ublažavanje ekonomske krize.

Sudeći prema čestitanjima nakon potpisivanja svi su zadovoljni. Federalnoj vladi odgovara što sporazum definiše usklađivaje budžetkih davanja sa, kako je navedeno, realnim finansijskim mogućnostima.

U ime Vlade FBiH dokumente je potpisao premijer Nedžad Branković:

„Treba i našim građanima poslati poruku da ipak postoje institucije koje zajedno sarađuju, koje zajedno definišu projekte napretka za naše građane i društvo. Mislim i ubjeđen sam, bar što se tiče Vlade FBiH, da ćemo sve svoje kapacitete angažovati u punoj mjeri da ono što smo danas preuzeli kao obavezu i realizujemo.“

Što se tiče radnika, Socijalni sporazum predviđa rast zaposlenosti od 2 % godišnje. Predstavnik Saveza Sindikata FBiH Edhem Biber, istakao je da za njih ključno da ne bude masovnih otpuštanja radnika:

„Činjenica jeste da je kriza zakucala na naša vrata, te da će krize biti u narednoj godini. Naš motiv da ovo potpišemo jeste da sačuvamo prije svega radna mjesta u FBiH, da sačuvamo standard zaposlenih i da damo doprinos da poslovodni sektor dobije određene olakšice kako bi imao razlog da ssačuva radna mjesta.“

I poslodavci u danas potpisanim dokumentima vide svoj interes. Jedna od predviđenih mjera je i osiguranje milijarde maraka za povoljne kredite privrednicima.

Nihad Imamović, predstavnik Udruženja poslodavaca FBiH je, između ostalog, istakao:

„U ovim dokumentima su sadržane i kratkoročne i dugoročne mjere koje idu u dva pravca…. to je rasterećenje privrede i pomoć privredi.“

Čovjek koji je uspio usaglasiti stavove tri „suprostavljene“ strane ne krije zadovoljstvo urađenim poslom. Akademik Božidar Matić, između ostalog i nekadašnji premijer državne vlade, od današnjih dokumenata očekuje konkretnu korist za sve:

„Trećeg decembra smo imali prvu sjednicu, a 16. decembra drugu…. na kojoj su usvojeni ovi dokumenti, uz obilje primjedbi i želja za promjenama, poboljšanjima itd. Ova efikasnost ohrabruje.“

Dokumenti, potpisani danas, trebali bi se početi primjenjivati od prvog dana naredne godine. Ipak, pod uslovom da ih odobri entitetski parlament. Prema danas izrečenim najavama, Socijalni sporazum i Program mjera za ublažavanje kriza pred federalni parlament trebali bi stići prije kraja ove godine, dakle za koji dan.

XS
SM
MD
LG