Linkovi

Evropska unija i ljudska prava: Dvostruki standardi


Zvanični Brisel, a sa njim i sve države članice, svojim pogrešnim pristupom rješavanju pitanja ilegalne imigracije ozbiljno narušavaju osnovna ljudska prava. To je, u najkraćem, suština izvještaja koji je ovih dana, u svom prvom nacrtu, prošao kroz ruke evropskih parlamentaraca. Njime se upozorava da je visok broj slučajave kršenja osnovnih ljudskih prava, posebno u ozbiljnoj diskriminaciji manjina i sve ozbiljnijim napadima na privatnost Evropljana.

Izvještajem se sugeriše da bi, umjesto grozničavog ulaganja energije i financija u sve obimnije i strože kontrole granica u cilju da se zaustave ilegalni imigranti, Evropska unija morala da konačno uspostavi efektivnu, dugoročnu politiku legalnih migracija i da na evropskom nivou zaživi fleksibilan i koordiniran set pravila koji uređuju pitanja onih koji u Evropi traže azil.

Podnosilac izvještaja, član Evropskog parlamenta iz Italije Giusto Catania, ističe:

"Neophodno je da se izbjegnu dvostruki standardi ljudskih prava, oni unutar i oni izvan EU. Moramo da postignemo koherentnost između unutrašnje i vanjske politike EU".

Nikoga ne iznenađuje činjenica da Evropljani, posebno u vremenu recesije, dok se još vare posljedice prošlih proširenja EU, prije iskazuju strah nego dobrodošlicu novim država i ljudima, strah od gubitka radnih mjesta, kriminala, nesigurne budućnosti. Međutim, strah ne smije biti pokretač političkih odluka, ukazuje se u izvještaju Evropskog parlamenta, a član EP iz Belgije Gérard Deprez dodaje:

"Nikako naši strahovi, ili strahovi naših sugrađana ne mogu biti ti koji će upravljati našom politikom. Umjesto toga, mi se trebamo voditi vlastitim vrijednostima i objektivnim analizama o riziku sa kojim se suočavamo".

Francuski državna tajnica za ljudska prava Rama YADE, u ime Francuske, odlazećeg predsjedavajućeg Evropskom unijom, kaže:

"Vrlo sam osjetljiva na optužbe koje sam čula od nekih od vas o dvostrukim standardima. To je veoma važno pitanje i uvijek ističem potrebu da stvari unutar vlastite kuće dovedemo u red kako bi imali kredibilitet u ostatku svijeta."

A evropski komesar za unutrašnje poslove Jacques Barrot naglašava:

"Moramo izbjeći opasnost da ekonomska kriza dovede do porasta rasizma i ksenofobije, posebno u nekih od vodećih država-članica".

Za sada se, uz nedavno obilježavanje Dana ljudskih prava, u Briselu ne odmiču suviše od osude situacije u kojoj se, priznaju, nalaze "stotine i hiljade nih koji nisu pripadnici većinske nacije." Širom Evrope, sa druge strane, dijele strah da će recesija, koja će u značajnoj mjeri obilježiti i narednu godinu, dovesti do još oštrije radikalizacije.

Jedni, stoga, polažu nade da bi Lisabonski sporazum i veća unutar-evropska koordinacija i na ovom pitanju mogla donijeti rezultate. Drugi se nadaju da kriza neće do te mjere okrenuti "nas " protiv "njih."

U Evropskom parlamentu, pak, uz nadu apeluju da i u svijesti i zakonima osnovna ljudska prava moraju biti podjednako zagarantovana, što jeste ključni temelj projekta koji se zove Evropska unija.

XS
SM
MD
LG