Linkovi

SAD: Vladini zajmovi za spas velike trojice


Aktualni predsjednik SAD George Bush je ponudio, kao pomoć vlade, 13,4 milijarde dolara u zajmovima kao pomoć posrnuloj američkoj auto-industriji. Zajmovi će biti iskorišteni da se spriječi bankrot, i ujedno da vremena trojici velikih auto proizvodjača - Ford, Chrysleru i General Motorsu - da restruktuiraju proizvodnju. Prema sadašnjem planu Bijele kuće, auto- giganti bi prvo, vrlo skoro, dobili 13,4 milijarde dolara u vladinim pozajmicama, a zatim još 4 milijarde u februaru. No, kako je dodao gospodin Bush, od svakog segmenta auto industrije - radnika, menadžmenta, kooperanata, investitora - se očekuju određene žrtve kako bi plan uspio. Naime, od kompanija se očekuje da srežu plaće uposlenicima, da se riješe skupih privatnih aviona, te da se izvrše određene uplate ljudima koji su kupili vrijedonosne papire kompanija, kao i uplate u penzione fondove.

I novoizabrani predsjednik Barack Obama smatra da su zajmovi jednostavno neophodni kako bi se izbjegle, kako je rekao, katastrofalne posljedice po američku ekonomiju i ovdašnju radnu snagu. U saopćenju novinarima, gospodin Obama je pozvao kompanije da ne prokockaju ovu priliku, da reformiraju lošu poslovnu i upravljačku politiku, te da spase i auto-industriju i milione radnih mjesta koji od nje ovise.

Trima kompanijama je dat rok do marta slijedeće godine da stvore planove kojima će spasiti poslovanje i ujedno pomoći da dugove brzo otplate. Izvršni direktor General Motorsa Richard Wagoner je izjavio da je zahvalan za vladinu pomoć, i da je, kako je naglasio, posve uvjeren da će kompanije ispuniti traženo. Većinu pozajmice će dobiti Geneneral Motors, a ostatak ide Chrysleru. Predstavnici Forda izjavili da im za sada ne treba pomoć, ali su glasno pozdravili odluku Washingtona da pomogne.

U međuvremenu je glasnogovornik kanadskog premijera izjavio da je Canada također spremna dati paket pomoći auto- proizvođačima. On je dodao da će pomoć iznositi oko 3 milijarde dolara, što je otprilike proporcionalno udjelu kanadskog vlasništva u tim kompanijama.

XS
SM
MD
LG