Linkovi

Svjetska ekonomska kriza i BiH: Vlada RS najavljuje smanjene plata, sindikat protiv


Zbog svjetske ekonomske krize predstavnici Vlade Republike Srpske su najavili smanjenje plata budžetskih korisnika, većih od 2.000 konvertibilnih maraka, za 10 odsto, a u pitanje je došla i isplata zarada svih budžetskih korisnika.

Predstavnici Saveza sindikata Republike Srpske ne pristaju na najavljeno stezanje kaiša u 2009. godini uprkos tvrdnji entitetske vlade da je to neminovno. Čelnici granskih sindikata poručuju Vladi da obustavi takozvane neprofitabilne investicije, a da budžetskim korisnicima poveća plate u skladu sa ranije potpisanim kolektivnim ugovorima.

Predsjednik granskog sindikata MUP-a Republike Srpske Duško Jandrić tim povodom naglašava:

„Tražimo povećanje cijene rada za 2009.godinu u visini priznatih troškova života u 2008. koji iznose 7,9 posto. Tražimo da 1. 6. 2009. godine sjednemo i zajedno analiziramo efekte udara globalne krize na ekonomiju Republike Srpske i da tada donesemo odluku možemo li od 1.7. 2009, što će biti naš zahtjev iduće godine, ponovo povećati plate."

Sindikalci posebo očekuju povećanje plata prosvjetnim radnicima kojima, za razliku od ostalih budžetskih korisnika, primanja nisu povećana u ovoj godini.

Predsjednik granskog sindikata obrazovanja Stevan Milić s tim u vezi ističe:

„Moramo svi stegnuti kaiš, moramo svi podnijeti teret krize, međutim, to se ne dešava. Kako vidite, trend prodaje automobila iznad 100 hiljada maraka u BiH ne opada. Obrazovanje je ogorčeno iz ovih razloga, pogotovu, što su nam obećali 0,5 posto povećanje plata od septembra naredne godine.To nećemo, sigurno, prihvatiti… a kakve ćemo mjere donijeti… vidjećemo."

Nezadovoljni su i radnici zaposleni u organima uprave, konstatuje Tomislav Vrhovac i navodi nekoliko podataka kao ilustraciju:

„Plata čistačice u državnoj upravi je 400 maraka. Najniža plata u privredi je 320 maraka. Na tih 320 maraka, od 1.janura 2009. godine ide 160 maraka toplog obroka i ide jedna dvanaestina regresa, koja, evo uzećemo da je 40 maraka. To prelazi 520 maraka, a plata srednje stručne spreme u organima državne uprave je od 500 do 700 maraka."

Zbog svega toga predstavnici sindikata traže hitan sastanak sa premijerom Republike Srpske i rešavanje nagomilanih problema.

„Ukoliko ne budemo mogli dogovorno dovesti u red ta kršenja zakona i da se prestanu kršiti, onda ćemo, svaki sindikat pojedinačno početi sa utuživanjem da bi radnici ostvarili svoja prava"- najavljuje kao jedan od narednih koraka gospodin Jandrić.

Čelnici sindikata Republike Srpske poručuju da neće odustati od svojih zahtjeva, ne isključujući ni radikalnije mjere pritiska na entitetsku vladu.

XS
SM
MD
LG