Linkovi

"Usamljeni George": Hoće li vrsta džinovskih kornjača biti očuvana?“Usamljeni George” je najpoznatiji stanovnik otočja Galapagos. Konzervacionisti i prirodnjaci tvrde da je on jedini živi primjerak džinovske kornjače sa tog otočja … i to već desetljećima. Ova godina za one koji prate stogodišnjaka “Georga” bila je vrlo uzbudljiva, nade da će dobiti nasljednika, da svijet neće ostati i bez te vrste živog bića, bile su velike. Kako je vrijeme odmicalo, splašnjavale su, ali još uvijek postoje.

O čemu se zapravo radi?

Otkako su 1972. godine pronašli “Usamljenog Georga,” naučnici u Centru za reprodukciju džinovskih kornjača u Nacionalnom parku Galapagos, prihvatili su se, između ostalog, i uloge provodadžija. Posljednju živu džinovsku kornjača sa Galapagosa “gurali “ su u društvo bezbrojnih ženki, čak i drugih podvrsta kornjača, a “George” nije, kako se mnogima činilo, iskazivao nikakvo interesovanje za ljepši pol.

Zato je i iznenađenje naučnika bilo veliko kada su ustanovili da su dvije ženke koje su pravile “Georgu” društvo u periodu od jula do septembra ove godine izlegle jaja.

Naučnik Godfrey Marlen, jedan od članova tima koji prate “Usamljenog Goerga” kaže:

“Nakon 36 jalovih godina naših silnih nastojanja da “George” učini što treba da ženke daju podmladak, to se napokon desilo. Dvije ženke-kornjače su konačno izlegle 11 jaja koja su sada u inkubatoru.”

Naknadno je otkriveno još nekoliko jaja. Uposlenici Nacionalnog parka Galapagos su ih pomno izmjerili, izvagali, kategorizirali i brinuli o njima tokom grijanja u inkubatoru. Da se izleže majušna kornjača potrebno je više od 100 dana.

Na veliku žalost svih, prošlog mjeseca članovi tima koji brinu o “Usamljenom Georgu” i njegovim eventualnim potomcima na konferenciji održanoj u Nacionalnom parku morali su saopštiti loše vijesti:

Stanje jaja ženki koje je oplodio “Usamljeni George” nije dobro. Jedan broj jaja gubi na težini u toku razvojnog procesa. Na nekim drugim su se pojavile gljivice. To, zasigurno, nisu dobri znaci. U ovom trenutku nama se čini da se iz većine jaja neće izleći živi mladi, mada još uvijek postoji mala šansa da se iz jednog od jaja do kraja decembra izleže mala kornjača.”

Tokom konferencije uporedno su prikazana zdrava kornjačina jaja i neka od “Georgeovih jaja.” “Njegova” su tanja, nisu okrugla, većina ih je izgubila između 35 i 50 odsto prvobitne težine, težine koju su imala prije držanja u inkubatorima.

Naučnici tvrde da je “George,” mada tarosti između 80 i 100 godina, za kornjaču, u punom spolno aktivnom dobu i vjeruju da bi “George,” ipak, mogao očekivati podmaladak u godinama koje dolaze.

Stoga u naučnom timu koji prati “Usamljenog Georga” ne gube nadu, ni za njega, ni za cijelu vrstu džinovskih kornjača otočja Galapagos.

XS
SM
MD
LG