Linkovi

Međunarodni dan invalida u BiH: Poštovanje, a ne sažaljenje


Za potrebe oko 35.000 ratnih vojnih invalida, 23.000 porodica poginulih boraca i 1.800 civilnih žrtava rata u Republici Srpskoj je tokom ove godine izdvojeno 162 miliona konvertibilnih maraka. Izdvajanja za invalidnine će i u 2009. biti zadržana na ovogodišnjem nivou. Od početka naredne godine stupa na snagu i obaveza zapošljavanja invalidnih lica sa određenim podsticajima poslodavcima što bi trebalo doprinjeti daljem poboljšanju položaja lica sa hendikepom,ističu povodom Međunarodnog dana invalida, predstavnici Vlade Republike Srpske.

„Izmjenama zakona u idućoj godini na svakih 16 zaposlenih državna preduzeća i ustanove će biti obavezne da zaposle jedno invalidno lice, a ukolkiko to ne urade izdvajaće 0,2 posto na plate što će u budžetu u Fondu za profesionalnu rehabilitaciju biti značajnija sredstva. Inače, taj dio sada prebacujemo da plati Poreska uprava, tako da ubuduće očekujemo više sredstava“ - ističe ministar rada i boračko invlidske zaštite RS Boško Tomić.

Sva prikupljena sredstva ići će u Fond za profesionalnu rehabilitaciju od čega će se finansirati različiti projekti, poput slikarskih ili vajarskih kolonija,e sportskih takmičenja invalidnih lica, što osobama sa hendikepom umnogome pomaže u rješavanju njihovih sakodnevnih problema.

„Najveći problemi su nezaposlenost i stambeno zbrinjavanje. Međutim, uz vladine programe taj se problem polako rješava, a što se tiče zapošljavanja trudimo se u Udruženju amputiraca da motivišemo invalide na razvijanje vlastitih projekata samozapošljavanja“ - dodaje Siniša Todorović iz Udruženja amputiraca UDAS iz Banjaluke.

Njegov kolega Dragan Popović poručuje da postoje mnoge mogućnosti za osobe sa onesposobljenjem, ali da je neophodno i da postoji želja za radom.

Povodom Dana invalida u Banjaluci je danas održan i međunarodni seminar pod nazivom „Značaj bavljenja sportom za lica sa invaliditetom“ u cilju afirmacije bavljenja sportom među osobama sa hendikepom.

„Ovo je prvi seminar za sportiste sa invaliditetom koji održavamo u Banjaluci sa željom da im pomognemo i da im ulijemo povjerenje u ono što rade, odnosno da uvide da su oni na pravom putu, da je njihova čelična želja za visokim rezultatima i za kontinuitetom bavljenja sportom nešto što može poslužiti kao motivator za sve sportiste, pa i one koji nisu u sferi hendikepa“ - naglašava ministar porodice, omladine i sporta u vladi Republike Srpske Proko Dragosavljević.

Ovogodišnji trostruki prvak BiH za atletičare sa invaliditetom Zoran Panić poručuje:

„Velika su odricanja su odricanja baviti se sportom, svakim sportom naravno, ne samo za invalide, a upornost i trud… to jednostavno daje jedan rezultat… kao što ja postižem rezultate. Društvo kao društvo, koliko toliko, ulaže u sport invalida.“

Međunarodni dan invalida obilježen je nizom manifestacija širom Bosne i Hercegovine. Tim povodom predstavnici osoba s invaliditetom, uz zadovoljstvo zbog povećane pažnje za njihove probleme, poručuju da se problemima invalida ne treba baviti samo jedan dan, već svakodnevno, i to sa poštovanjem, a ne sa sažaljenjem. Treba imati u vidu da 10 odsto svjetske populacije, ili oko 500 miliona ljudi, ima neku vrstu invalidnosti.

XS
SM
MD
LG