Linkovi

SAD u tranzicijskom periodu: Novi predsjednik formirao ekonomski timNovo-izabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama jučer je saopćio da će bivši predsjednik Federalnih rezervi, odnosno američke Centralne banke,Paul Volcker biti na čelu njegovog tima za ekonomski oporavak zemlje. Na tu vijest na Wall Streetu je uslijedila pozitivna reakcija – vrijednost dionica mjerenih Dow Jones-om, berzanskim inkesom industrijskih kompanija, skočila je za 250 poena.

Jučerašnjim istupom gospodin Obama je, po treći put za redom, upozorio američku javnost o stanju američke ekonomije:

“Posljednjih mjeseci je postaje sve jasnije da se susrećemo sa ekonomskom krizom istorijskih razmjera. U ovom odlučujućem trenutku za našu zemlju, stari načini razmišljanja i djelovanja jednostavno neće biti uspješni.”

Želeći povratiti poljuljano povjerenje Amerikanaca i prije nego preuzme predsjedničke ovlasti, gospodin Obama je u srijedu saopćio da formira poseban tim za ekonomski oporavak:

“Tim će biti sastavljen od istaknutih ljudi koji dolaze iz različitih oblasti djelatnosti izvan vlade - businessa, finasija, sa akademija i iz drugih oblasti - koji će svojom mudrošću i stručnošću pomoći formuliranje, provođenje i analizu vladinog ekonomskog plana.”

Na čelu tima će biti Paul Volcker, predsjednik Federalnih rezervi (Centralne banke SAD) u vrijeme bivših predsjednika Jimmya Cartera, Demokrate, i Ronalda Reagana, Republikanca. Govoreći o izboru gospodina Volckera naredni američki predsjednik je istakao:

“Paul Volcker je bio uz mene tokom kampanje, omogućavajući nam duboko razumjevanje financijskog tržišta. On u naš tim donosi veliko iskustvo u rješavanju ekonomskih kriza i veliko razumjevanje globalne prirode određene krize.”

Auston Goolsbee, također savjetnik tokom kampanje, biće glavni ekonomista u timu.

Saopštavanje imena čelnika Obaminog ekonomskog tima usljedilo je samo dan nakon što su objelodanjeni novi pogaci o pogoršanju stanja američke ekonomije. Naime, potrošnja je u oktobru opala je za 1 procenat, a prodaja kuća za punih 5 odsto, dostižući najniži nivo u gotovo 18 godina.

Novinari, prisutni na konferenciji za medije, su od gospodina Obame zatražili da saopšti više detalja o ekonomskom planu. Uslijedio je kratak odgovor:

“Mi ćemo imati jake stimulanse, plan ozdravljenja ekonomije koji će ljudima vratiti posao. To je prvi od prioriteta. On će biti dovoljno snažan da pokrene ekonomiju”- rekao je gospodin Obama podsjetivši da je o tome govorio i u predhodna dva dana kada je najavio ukidanje programa koji ne daju rezultate.

Za sada, rekao je, da od njega se ne može očekivati više detalja.

XS
SM
MD
LG