Linkovi

BiH i izbor Baracka Obame: Čestitke i suzdržanost


Glavna vijest u BiH danas je pobjeda demokratskog kandidata Baracka Obame u utrci za Bijelu kuću. Čestitke stižu sa svih nivoa vlasti, uz izražavanje očekivanja da će nova američka administracija nastaviti sa podrškom BiH u njenim nastojanjima da postane samoodrživa, stabilna i moderna država.

U završnici predizborne kampanje mogao se steći utisak da značajan dio građana BiH, uglavnom u Federaciji, očekuje pobjedu Baracka Obame iz barem dva razloga.

Prvi leži u činjenici da je najveći dio Evropljana, pa tako i najveći dio Bosanaca i Hercegovaca, mišljenja da odlazak Georga Busha, i kao pojedinca i kao personifikacije republikanske vlasti, dobra stvar na globalnom nivou, pogotovo ako na njegovo mjesto dođe Barack Obama.

Drugi razlog leži u činjenici da je novi američki potpredsjednik Joe Biden dokazani prijatelj BiH. Podsjećamo, povodom 13. godišnjice genocida u Srebrenici tada senator, gospodin Biden dobio je najveće priznanje više udruženja srebreničkih žrtava u znak zahvalnosti za njegovo istrajavanje na punoj istini o srebreničkom masakru i inzistiranju na kažnjavanju počinitelja.

No, u vrijeme predizborne kampanje u dijelu bosanskohercegovačkih medija, često je isticana i dosljednost Johna McCaina, kad je riječ o njegovom odnosu spram BiH i regionu. Njegovo zalaganje za ukidanje embarga snagama bosanskohercegovačke vlade 1992. godine, njegovo inzistiranje na vojnoj intervenciji u BiH protiv srpskih snaga, te konačno, njegovo zalaganje za bombardiranje vojnih ciljeva u Srbiji 1999. godine, činjenice su koje su bosanskohercegovački mediji često isticali.

Zanimljivo je reći da je šutnja, kada je o američkim izborima riječ, bila glavna karakteristika , kako političara, tako i javnosti Republike Srpske. U prilog ovoj tvrdnji ide i činjenica da se na sinoć organiziranoj američkoj „izbornoj noći“ u Sarajevu, nisu pojavili ni premijer, ni predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i Rajko Kuzmanović, kao ni član Predsjedništva BiH iz RS Nebojša Radmanović. Nije bilo ni Nikole Špirića, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Razlozi za javno iskazanu suzdrdžanost su mnogobrojni su, ali očito je da se ni javnost, ni vlasti u RS, nisu značajnije izjašnjavali o predsjedničkim izborima u SAD, iz najmanje tri razloga.

Najprije, dosadašnja republikanska administracija najzaslužnija je za priznanje Kosova kao nezavisne države, pa bi podrška McCainu, značila i podršku politici koja je Kosovo učinila nezavisnim. S druge strane, otvorena podrška Baracku Obami, značila bi i podršku njegovom potpredsjedniškom kandidatu Joe Bidenu, otvorenom kritičaru vlasti RS, koja po njegovom mišljenju u značajnoj mjeri predstavlja kontinuitet ratne politike koja se vodila u ovom dijelu Evrope. Treći i, vjerovatno, najvažniji razlog jesu vrlo oštre kritike, koje je prije tri nedjelje rukovodstvu RS uputio američki ambasador u BiH Charles English, istakavši da je BiH američki nacionalni interes, te da bilo kakva priča o secesiji neće proći nekažnjeno.

Kako god, pobjeda Baracka Obame uglavnom je dočekana sa odobravanjem. Bilo je i zanimljivih razmišljanja, da je za BiH zbog njihovog odnosa prema ovoj zemlji, najzgodnija kombinacija McCain i Biden, uz punu svjesnost da je to nemoguće zbog izbornoga zakona u SAD.

U cijeloj priči nije nedostajalo ni bosanskog humora.Od ranih jutarnjih sati Sarajevom kruži sms-poruka „Obama mubarek olsun.“

XS
SM
MD
LG