Linkovi

Predsjednički izbori u SAD: Kampanje u završnoj faziPredsjednički kandidati obje stranke, Republikanac John McCaine i Demokrata Barack Obama, danas nastavljaju sa izbornim kampanjama u dvije američke gusto naseljene države Pennsilvania i Ohio, koje i analitičari i kandidati smatraju ključnim za pobjedu na izborima koji će biti održani za devet dana.

Iz izbornog štaba senatora Obame ističu da će on u govoru koji će danas održati izložiti, kako je naznačeno, „završne argumente.“ O suštini tog današnjeg obraćanja pristalicama nije ništa rečeno. Gospodin Obama je jučer u Denveru, savezna država Colorado, gdje se okupilo više od 100.000 hiljada pristalica ponovo istakao vezanost njegovog konkurenta, senatora McCaina, za politiku nepopularnog predsjednika George W. Busha. Inače, u svim dosadašnjim anketama i ispitivanjima raspoloženja birača, Amerikanci senatoru iz Illinoisa daju prednost.

Iz izbornog štaba gospodina McCaina najavljuju da slijedi nastavak izborne kampanje koju su u ovoj posljednjoj fazi nazvali „okupljana na putu pobjede.“ Na dva jučerašnja skupa senator iz Arizone pozvao je svoje pristalice da glasaju za Republikance i ne dozvole Demokratama da se domognu Bijele kuće. Takođe jučer, kao gost vrlo popularne emisje "Meet the Press" televizijskog kanala NBC, gospodin McCain je istakao da on i sadašnji američki predsjednik dijele političke poglede i filozofiju Republikanske stranke, ali i da se on, McCain, sa predsjednikom i drugim istaknutim stranačkim zvaničnicima ne slaže o nekim ključnim pitanjima. U svim jučerašnjim istupima gospodin McCain nije propustio istaći da bi izbor njegovog konkuretna za narednog predsjednika SAD mogao rezultirati povećanjem poreza na zarade.

XS
SM
MD
LG