Linkovi

Kongres usvojio 700 milijardi vrijedan paket pomoci financijskoj industriji


Vijest dana stize iz americkog Kongresa, gdje je danas (petak, 3.oktobra) i Zastupnicki dom , a nakon Senata, usvojio prijedlog pomoci za americke financijske kompanije na ivici propasti. Povijesno bez presedana, kontroverzni prijedlog pomoci u vrijednosti od nevjerovatnih 700 milijardi dolara , usvojen je sa 263 glasa Za naspram 171 protiv. Predsjednik Bush je odmah nakon glasanja dao izjavu za medije, zahvalivsi se posebno demokratama sto su pomogli da se mjera usvoji, a potom je upozorio da ce svoj potpis na paket pomoci staviti odmah. Predsjednik Bush je medjutim upozorio ce proci nesto vremena prije nego pomoc vrati ekonomiju na put.
Ovim se povijesnim paketom pomoci americkoj vladi omogucava da prakticki kupi propale investicije od financijskih giganata na rubu propasti, a u cilju vracanja povjerenja i zajmodavaca , i investitora. Tim bi se u odredjenom vremenskom roku ekonomija oporavila, i nastavila rasti normalnim tempom.
Predsjedavajuca Zastupnickog doma Kongresa, Nancy Pelosi, je izjavila da ce sada biti odrzana posebna kongresna rasprava kako bi se ispitali problematicni dijelovi financijske industrije.

U medjuvremenu su na Wall Streetu, i na drugim velikim svjetskim burzama , vrijednosti dionica porasle, ali, kazu strucnjaci, ne previse, i bez euforije, kakva se mogla ocekivati nakon usvajanja tzv paketa spasenja.

XS
SM
MD
LG