Linkovi

Zastupnički dom odbacio plan otkupa financijskih institucija


Zastupnički dom američkog kongresa danas glasao protiv vladinog plana spašavanja financijskih institucija na Wall Streetu.

228 zastupnika je glasalo protiv, a 205 za 700 milijardi vrijedan plan koji je danas predočen nakon dugog usaglašavanja izmedju kongresnih lidera i najviših predstavnika Bijele kuće, i uprkos jutrošnjem pozivu predsjednika Busha da predloženi plan prihvate.

Nakon ove vijesti, indeks vrijednosti dionica na američkom tržištu je pao.

Glasanje je usljedilo nakon višesatne debate o zakonu za kojeg mnogi kažu da bi željeli da nikada o njemu nisu trebali raspravljati.

Lider Demokrata u Zastupničkom domu, Steny Hoyer kaže da će odbacivanje ovog zakona dovesti do financijske krize koju će osjetiti svaki grad i svako mjesto u Americi.

Jučer, nakon maratonskih pregovora, lideri u američkom Kongresu zajedno sa ministrom finansija, Henry Paulsonom su saopćili da je postignut provizorni sporazum o otkupu ugroženih financijskih institucija.

Prijedlog uključuje ograničenja na otpremnine vodećih direktora kompanija, kako bi se spriječilo da dio vladinih sredstava za spašavanje kompanija završi u njihovim džepovima, kao i obavezu vlade da vlasnicima kuća pomogne da sačuvaju svoje domove.

Vlada, takodjer, može zaraditi na dionicama komapnija kojima pruža pomoć, omogućavajući poreskim obveznicima da ostvare zaradu ukoliko te kompanije ponovo budu uspješno poslovale.

Govoreći u emisiji TV mreže ABC ' Ove sedmice sa Georgeom Stephanopoulosom, republikanski predsjednički kandidat John McCain je izrazio nadu da će podržati plan.

Ovo je nešto što će svima nama biti teško progutati i sprovesti. Ali nešto moramo uraditi,

John McCain i Barack Obama

rekao je McCain.

Njegov demokratski rival, senator Barack Obama je, takodjer, uvjetno prihvatio najavljene mjere, ali želi biti siguran da zemlja iz ovoga nauči lekciju.

Ukoliko mi ne dogradimo regulativni okvir za globalni finansijski sistem u 21 vijeku, mi ćemo ostati ranjivi na slične situacije, rekao je Obama.

Kongresni lideri se nadaju da će se danas u Zastupnčkom domu glasati o njihovom usaglašenom prijedlogu, a u Senatu kasnije tokom ove sedmice.

Predsjednik Bush pohvalio taj paket kao "smion dogovor"

Predsjednik Bush je izašao pred televizijske kamere rano jutros, prije početka poslovnog dana na Wall Streetu i satima prije očekivanog glasanja u Zastupničkom domu o predloženom paketu mjera. Predsjednik je pohvalio taj paket kao "smion dogovor".

Predsjednik SAD, George Bush - White House, 29 Sep 2008.

"Uvjeren sam da će ovaj plan spašavanja, zajedno s drugim mjerama Ministarstva financija i Središnje banke, početi vraćati snagu i stabilnost u američki financijski sustav i ekonomiju u cijelosti."

Predsjednik je priznao da su pregovori oko paketa mjera bili teški, ali je dodao da su se sav težak rad i suradnja isplatili na kraju. Američki čelnik je rekao da plan rješava temelj problema financijske krize, riskantne stambene zajmove koji su propali i tako ograničili količinu novca za druge zajmove. Predsjednik je dodao kako zna da će glasovanje o ovom zakonskom prijedlogu biti teško za članove Kongresa.

"Kongres može uputiti snažan signal tržištima kod kuće i inozemstvu žurnim usvajanjem ovog zakonskog prijedloga. Svi članovi Kongresa i svi Amerikanci moraju znati da je glas u prilog ovog zakona glas za sprečavanje ekonomske štete vama i vašim zajednicama."

Predsjednik je rekao da ovaj paket neće osigurati trenutni i potpuni lijek za sve ekonomske probleme, ali je izrazio uvjerenje da će Amerika dugoročno prevladati ove izazove i ostati jedna od najdinamičnijih i najproduktivnijih ekonomija na svijetu.

Vlade diljem svijeta pokušavaju spriječiti produbljivanje krize

U međuvremenu, vlade diljem svijeta pokušavaju spriječiti produbljivanje krize spašavanjem važnih banaka. Američka vlada osigurala je da banku Wachovia i njenih 312 milijardi dolara u gubicima na zajmovima preuzme korporacija Citigroup. Britanska vlada nacionalizirat će banku Bradford i Bingley i preuzeti 75 milijardi dolara u stambenim zajmovima dok će ogranak banke za štedne uloge, koji raspolaže s 40 milijardi dolara, biti prodan španjolskom bankovnom divu Santanderu. Belgija, Luksemburg i Nizozemska jučer su ubrizgale više od 16 milijardi dolara u bankovnog i osiguravateljskog diva, tvrtku Fortis, a vlada Islanda otkupit će 75 posto udjela u trećoj najvećoj banci u toj zemlji.

Amerikanci oprezniji s novcem

Novo izvješće američkog Ministarstva trgovine pokazuje da Amerikanci opreznije troše novac dok se nastavljaju bojazni oko ekonomije. Stopa potrošnje građana u kolovozu ostala je nepromijenjena premda su se osobni prihodi povećali za 0,5 posto. Na potrošnju građana otpada oko dvije trećine ukupnih ekonomskih aktivnosti u Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG