Linkovi

Prilike u BiH su ozbiljne, upozorava se u izvještaju za Vijeće Evrope


Na Parlamentarnoj skupštini Vjeća Evrope se za sutra očekuje rasprava o izvještaju o BiH, kada je inajavljeno i obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Harisa Silajdžića. Uz njega, Parlamentarnoj skupštini će se obratiti još nekolikicina članova bh delegacije, iznoseći, svaki iz svoga ugla, poglede na trenutne prilike u zemlji.

A prilike u zemlji su ozbiljne, upozorava i izvještaj koji su pisali, zajednički, tuski i finski izvjestitelj, a koji podvlači - Ukoliko zemlja zaista namjerava da ispuni sve obaveze koje je preuzela Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, saradnja izmedju državnih i entitetskih struktura mora biti bliža i bolja. To još uvijek nije postignuto, zahvaljujući komleksnoj ustavnoj srrukturi države, upozorava se u nacrtu izvještja Vijeća Evrope.

Bez odgovorajućih reformi Ustava, neće biti moguće ni doseći sve prednosti koje donose evropske integracije, ozbiljan je poruka koju izvjestielji Vijeća Evrope upućuju bh političkim liderima.

Ukupno, opšte reforme su usporene, a neprovodjenje ustavne reforme će, ukazuje se, onemogućiti i realizaciju reforme policije, čiji početak je bio preduslov za potpisivanje samog Sporazuma sa EU.

Uz sve ostalo, izvještaj, koji bi, ako prodje na glasanju na Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, govorio i o tome da je nacionalistička retorika dobila na zamahu u BiH, posebno u kontekstu oktobarskih izbora, kao i u vrijeme proglašenja nezavisnosti Kosova.

Vijeće Evrope se ovim izvještajem poziva na oštru osudu rezolucije Parlamenta RS iz februra ove godine, koja govori o mogućnosti da taj entiet održi referendum o samoopredjeljenju. U istom tonu se osudjuju koraci vlade u Banja Luci prema odvajanju elektrodistibutivnog sistema entiteta iz državne organizacije, kao i odluka istog tijela o uspostavi posebnog ureda ombdusmena za RS, čime se umanjuju ovlasti ombdusmena na državnom nivou.

BiH se mora pokrenuti, poziv je iz Strazbura, a prvi korak je obnavljanje političkog dijaloga o brojnim reformama, i to odmah po oktobarskim izborima. Neophodno je to ako se namjerava dostići plan, sugerisan svojevrsno i Venecijanskom komisijom, da zemlja novi ustav dobije prije oktobra 2010. godine, što bi joj omogućilo da nesmetano nastavi sa reformskim i integracijskilm procesom, ostavljajući vrijeme političkih kriza i nesigurnosti iza sebe.

XS
SM
MD
LG