Linkovi

Debate predsjedničkih kandidata postale su obavezan dio predizborne kampanje u Americi


Debate predsjedničkih kandidata postale su obavezan dio predizborne kampanje u Sjedinjenim Državama. U okviru serijala -Kako Amerika bira - novinar Glasa Amerike Jeffrey Young analizira utjecaj tri predsjedničke i jedne podpredsjedničke debate na izbornu trku.

Nekoliko nedjelja uoči izbora, predsjednički kandidati pokušavaju da u televizijskim debatama približe svoje stavove gledaocima. Iako se približava izborni dan, još ima neopredjeljenih birača čiju podršku kandidati pokušavaju da privuku pošto oni često odlučuju o ishodu izjašnjavanja. Zato mnogi smatraju da su debate veoma važan dio trke za Bijelu kuću. Glasači su do septembra imali priliku da slušaju i gledaju kandidate više mjeseci.

Na izbornim skupovima se medjutim uglavnom mogu čuti samo slogani i političke poruke, tako da birači u TV debatama mogu da saznaju više pojedinosti o platformama kandidata - navodi markentiški strateg Demokratske stranke Peter Fenn.

"Cinici se pitaju - zar nismo završili sa politikantstvom. Zar nismo kandidate suviše gledali. Trebalo bi da im postavimo teška pitanja, izvedemo ih na pozornicu i dobro ih osmotrimo."

Debate, zbog načina vodjenja, više podsjećaju na intervjue nego stvarno sučeljavanje kandidata. Profesor na Američkom univerzitetu Candice Nelson, objašnjava njihovu strukturu.

"U dvije od tri predsjedničke i u podpredsjedničkoj debati postoji jedan voditelj koji postavlja pitanja jednom od kandidata. Drugi kandidat ima šansu da odgovori na ono što je njegov rival rekao u odgovoru na postavljeno pitanje. Voditelj bi, kako je zamišljeno, trebalo da kontroliše tok debate, kako bi osigurao da se na pitanja odgovara fer, da oba kandidata imaju podjednako vrijeme za odgovor i da ne dozovoli jednom učesniku da nadglasa drugog."

Dvije debate, u kojima učestvuje moderator, usredsredjene su na inostranu i domaću politiku, dok je treća u takozvanom formatu otvorenog foruma i pitanja postavljaju gradjani. Televizijske debate bile su dio svih predsjedničkih izbora od 1976. Sve je pokrenulo sučeljavanje demokratskog senatora Johna Kennedy-a i republikanskog podpredsjednika Richarda Nixona 1960. godine.

Profesor na univerzitetu Johns Hopkins, Ben Ginsberg objašnjava šta se dogodilo u toj debati.

"Istraživanja javnog mnjenja 1960. pokazala su da su ljudi koji su slušali debatu na radiju, uglavnom smatrali da je Nixon pobijedio, dok su oni koji su je posmatrali na televiziji isticali da je Kennedy bio pobjednik. Kennedy je imao prave kvalitete za televiziju."

Bivši predsjednik Ronald Reagan jedan je od kandidata koji su tokom debate uspješno koristili nastupe na televiziji. Reagan je 1980. postavio retorsko pitanje, koje mu je, po mišljenju mnogih analitičara, pomoglo da porazi demokratskog predsjednika Jimmy-a Cartera.

Ronald Regan, bivši predsjednik SAD

"Mislim da bi kad donosite odluku za koga da glasate, bilo dobro da se zapitate da li ste sada u boljoj situaciji nego prije četiri godine."

Uzimajući u obzir utjecaj koji ima televizija, kao i činjenicu da vrijeme za pridobijanje podrške birača ističe, debate kandidatima omogućuju da napadaju i uzvraćaju na napade.

Candice Nelosn, profesor na Američkom Univerzitetu:

Oba kandidata pokušavaju da tokom debate dodju do izjava koje će mediji stalno da prikazuju.

Naročito, ako se njihov rival zbuni pred kamerama.

XS
SM
MD
LG