Linkovi

Nova, dopunjena optužnica protiv Radovana Karadžića


Kako je i najavljeno na posljednjoj statusnoj konferenciji u procesu protiv nekadašnjeg politčkog vodje bosanskih Srba, Radovana Karadžića, sinoć su tužitelji podnijeli prijedlog nove, izmjenjene optužnice. Naredni korak je ocjena sudija o novoj optužnici i, ukoliko je prihvate, značiće to i novo izjašnjavanje Radovana Karadžića o krivnji pred Haškim sudom.

Optužnica o kojoj je Karadžić već u dva navrata odbio da se izjasni, na teret mu stavlja najteže ratne zločine- u 11 tačaka te zločine kvalifikuje kao genocid nad ne-Srbima, zatim mu na teret stavlja zločine protiv čovječnosti, teške povrede Ženevskih konvencija i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Krajem jula i krajem augusta ove godine optuženi je imao priliku da se izjasni o zločinima koje mu na teret stavljaju haški tužitelji - umjesto toga, optužio je NATO da je namjeravao da ga "fizički" a sada, pred sudom koji , tvrdi Karadžić, NATO kontroliše, i sudski likvidira. Zato traži da sada, kada je i on prestao lažno se predstavljati, svi otkriju svoje pravo lice. Sud je takvu reakciju optuženog uveo kao izjašnjavanje da se optuženi ne osjeća krivim po navodima optužnice.

Prošle sedmice, tokom posljednje stausne konferencije najavljeno je da će Radovan Karadžić, ukoliko se potvrdi nova optužnica, dobiti priliku da se o njoj izjasni krajem ove ili početkom naredne sedmice.

XS
SM
MD
LG