Linkovi

Zemlje G-7 će poduzeti sve da osiguraju financijski sistem u svijetu


Najviši zvaničnici u oblasti ekonomije širom svijeta kažu da će poduzeti sve što je neophodno kako bi osigurali stabilnost medjunarodnog finansijskog sistema.

Ministri finansija i guverneri centralnih banaka zemalja G-7 danas su putem linka razgovarali o američkom planu otkupa finansijskih institucija, nakon što je administracija predsjednika Busha zatražila od Kongresa 700 milijardi dolara za stabiliziranje financijskog tržišta.

Akcija Washingtona je ublažila zabrinutost investitora na azijskom tržištu koje je ostvarilo znatan rast nakon današnjeg zatvaranja berzi. Rast je zabilježen i na evropskim berzama polovinom dana.

Predsjednik Bush je rekao da cijeli svijet gleda kako će se Sjedinjene Države nositi sa krizom. On je od Kongresa zatražio da prevazidju partijske razlike koje bi mogle zakon učiniti manje efektivnim i usporiti njegovo usvajanje.

Predsjednik Bush je rekao da bi neusvajanje predloženog paketa mjera moglo imati široke posljedice koje bi povrjedile takozvane obične Amerikance, jednako kao i bogate ulagače.

Akcija Washingtona je naišla na pomješane reakcije investitora. Dionice na azijskoj burzi su porasle na kraju današnjeg dana, ali su opale u Evropi i Americi.

Jučer je Upravni odbor američkih federalnih rezervi saopćio da će dvjema jedinim preostalim investicijskim bankama na Wall Streetu, Goldman Sachs i Morgan Stanley dozvoliti da postanu holding banke, što znači da će moći prihvatati depozit i posudjivati novac od američke Centralne banke.

Banke će, takodjer, od sada biti pod jačom državnom regulativom što će smanjiti rizik, ali i potencijalni profit, prisiljavajući banke da drže više novca u rezervi u slučaju da investicije krenu loše.

U medjuvremenu najveća japanska banka i najveća osiguravajuća kompanija te zemlje radi na kupovini nekih ključnih američkih komapnija.

Mitsubishi UFJ se složio da kupi jednu petinu Morgan Stanley-a, dok je Nomura rekao da je postigao dogovor o kupovini azijskih operacija bankrotirane banke Lehman Brothers.

Nakon vijesti da se u Sjedinjenim Državama, krajem prošle sedmice počeo primjenjivati plan o otkupu, tržište širom svijeta je povratilo gubitke pretrpljene ranije te sedmice.

Analitičari tržišta kažu da je plan o uklanjnaju loših pozajmica iz financijskog sistema ublažio strah tržišta o budućnosti ekonomije.

Planom se predvidja da američka vlada otkupi loše kredite - uključujući krede za kupovinu kuća koje pozajmljivači sada ne mogu vratiti – od američkih financijskih institucija koje su izgubile milijarde dolara na riskantnim kreditima.

XS
SM
MD
LG