Linkovi

Prvi intervju republikanske kandidatkinje za potpredsjednicu SAD na nacionalnoj televiziji


Republikanska kandidatkinja za potpredsjednicu SAD, Sarah Palin, tvrdi da posjeduje potrebno iskustvo i nudi vrlo čvrste stavove kada je u pitanju nacionalna sigurnost.

U tome bi se mogao sažeti njen prvi intervju jednoj od nacionalnih TV mreža nakon što ju je senator John McCain, kao relativno nepoznatu guvernerku Aljaske, predložio za potpredsjednicu države.

U eksluzivnom razgovoru za TV ABC, Palin je rusku invaziju u Gruziji nazvala "ničim izazvanom” i “neprihvatljivom”. Na pitanje da li bi SAD trebalo da uđu u rat sa Rusijom u slučaju da Rusija ponovo izvrši invaziju na Gruziju, Palin je rekla.

"Možda. Postoji sporazum na osnuvu koga kao članica NATO, ako je druga članica napadnuta, postoji očekivanje da ćete biti pozvani u pomoć”, kazala je Palin ističući kako podržava pristupanje i Gruzije i Ukrajine NATO-u.

Na nekoliko puta ponovljeno pitanje o pravu američkih snaga da iz Afganistan, bez odobrenja Islamabada vrše napade na pakistanskom teritoriju, Palin je dala uopćene odgovore odbivši da se izjasni sa “da” ili “ne”.

Ankete govore da je kampanja senatora McCaina dobila jak vjetar u ledja imenovanjem Palinove za otpredsjedničkoga kandidata. No, do izbora je ostalo više od 50 dana i tek će se vidjeti koliki je njen doprinos republikanskom političkom tandemu.

XS
SM
MD
LG